Edellinen Uusia nimiä Pro Luomun hallitukseen
Seuraava Asetusuudistus vastatuulessa
Uutiset

Orgaaninen seleeni sallittu luomueläimille

Jaa:

Orgaanista seleeniä saa lisätä luomukotieläinten rehuun Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeriö sallii orgaanisen seleenin lisäämisen luomurehuihin kansallisella poikkeusmenettelyllä. Ministeriön päätös perustuu eläinten hyvinvointilainsäädäntöön ja sillä halutaan turvata suomalaisten luomukotieläinten riittävä seleeninsaanti.

Seleeni on nisäkkäille välttämätön hivenaine

Seleeni on nisäkkäille välttämätön hivenaine, jonka puutos voi aiheuttaa terveysongelmia. Suomen maaperässä sitä on niin niukalti, että ilman jonkinlaista seleenilisää kotieläimet eivät saa sitä riittävästi rehustaan. Tavanomaisessa tuotannossa peltoja lannoitetaan seleenipitoisilla lannoitteilla, mutta EU:n luomutuotannon ehdot kieltävät sen luomussa.

Luomusäädösten mukaan luomueläimille saa antaa seleeniä epäorgaanisessa muodossa. Se ei kuitenkaan imeydy elimistöön yhtä tehokkaasti kuin orgaaninen seleeni, minkä takia ministeriö on päättänyt sallia orgaanisen seleenin käytön luomussa.

EU:ssa on käsittelyssä aloite, jonka mukaan orgaaninen seleeni pitäisi sallia luomukotieläinten rehun lisäaineeksi. Siitä odotetaan päätöstä kevään aikana.

MMM:n tiedote 25.11.2014: Orgaanista seleeniä saa lisätä luomueläinten rehuun

Aiheeseen liittyvää