Edellinen Luomumansikka kypsyy juhannusviikolla
Seuraava Timo Kaila: Yhdessä enemmän luomua
Blogit

Noora Mantere: Äärimmäiset sääolot vaativat maalta paljon

Jaa:
Monella maatilalla tähyillään tänäänkin taivaalle. Joko ne kauan kaivatut sadepisarat saapuvat ja pelastavat sadosta sen, mikä vielä pelastettavissa on?
Noora MantereTeksti: toimitussihteeri Noora Mantere, Luomuliitto

Kuivuus kurittaa peltoja suuressa osassa maata. Pahimmillaan vettä ei olla saatu kuukauteen. Kuivilla töyräillä siemen ei ole edes itänyt, toisaalla vilja keskittyy kasvattamaan juurta yhä syvemmälle karkaavan kosteuden perässä. ProAgrian ennusteen mukaan kuivuuden aiheuttama sadonmenetys kevätviljoilla on jo tässä vaiheessa kesää viidenneksen luokkaa.

Ennätyssateisesta kesästä ja syksystä 2017 oltiin tuskin ehditty toipua, kun viljelijät ovat taas uuden haasteen edessä. Ilmastonmuutoksen edetessä äärevistä sääoloista on tulossa uusi normaali. Kasvukautta suunnitellessa takeita ei ole, vaan kaikkeen pitäisi varautua samanaikaisesti.

Sääoloista riippumatta viljelijän tärkein tuotantopanos oman pääkopan ja hyvinvoivan karjan lisäksi on tuottava maa. Maaperä pidättää vettä ja ravinteita kasvien käyttöön ja siten muodostaa yhdessä sääolojen kanssa olosuhteet kasvien kasvulle. Mitä korkeampi on maan multavuus, eli orgaanisen aineksen määrä, sitä enemmän se pystyy varastoimaan vettä kuivien jaksojen varalle ja toisaalta läpäisemään vettä sateisten kausien aikana. Hyvinvoiva maa toimii kuin pesusieni säädellen veden määrää kasvien juuriston ympärillä.

Luonnonmukaisesti viljellyillä pelloilla maan orgaanisen aineksen, eli humuksen määrä on keskimääräistä korkeampi. Tämä johtuu ainakin osittain monipuolisesta viljelykierrosta, joka sisältää myös nurmikasveja. Maan viljelijällä on taskussaan muitakin työkaluja maan multavuuden hoitoon: kasvipeitteisyyden maksimointi, muokkauksen keventäminen, ojituksen hoito, orgaaniset maanparannusaineet jne.

Ja se maan orgaaninen aines – humus – on peräisin ilmakehän hiilidioksidista, jota kasvit muuntavat yhteyttämällä sokereiksi, joita maaperän mikrobit muokkaavat pitkäikäisiksi hiiliyhdisteiksi maaperän hiilipankkiin. Hoitamalla maan multavuutta viljelijä siis tekee palveluksen paitsi omalle tilalleen, myös ilmastolle sitomalla kasvihuonekaasuja maaperän hiilivarastoon.

Maan multavuuden kohentuminen vie aikaa, joten varsinkin uusilla luomutiloilla kannattaa olla kärsivällinen. Hyvä maaperän hoito alkaa lopulta näkyä myös tilipussissa parempina satoina. Panostus maaperään on lopulta se kaikkein tärkein investointi tulevaisuuden kannalta.

Maan multavuuden hoidosta voit lukea lisää Luomulehdestä 03/2018.

kuiva pelto

Aiheeseen liittyvää