Edellinen Luomu Suomessa -kooste päivitetty
Seuraava Pro Luomun kevätkokous 20.5.2015
Uutiset

Myös Britannian luomumarkkinat kasvoivat

Jaa:

Luomun myynti lisääntyi Isossa-Britanniassa neljä prosenttia vuonna 2014.

Luomuruokaa ja -juomia myytiin saarivaltakunnassa yhteensä 1,86 miljardilla punnalla (noin 2,5 miljardia euroa). Tiedot ovat peräisin maan luomujärjestön Soil Associationin markkinaraportista. Luomun myynti kasvoi nyt kolmantena peräkkäisenä vuonna.

Luomun myynti kasvoi vastavirtaan

Britannian luomumarkkinoiden kasvu on merkittävää, sillä samaan aikaan ruoan yleinen hintataso Britanniassa laski (-1,9 %) ja brittien ruokaan käyttämä rahamäärä kokonaisuudessaan väheni (-1,1 %). Maan luomumarkkinat näyttävät siis päässeen takaisin kasvu-uralle muutaman vuoden takaisesta tilanteesta, jolloin luomun myynti otti selvää takapakkia. Viime vuoden luomumyynti oli samaa tasoa kuin vuonna 2009.

Luomumarkkinoiden kasvua on edistänyt se, että brittiläiset luomualan yritykset ovat investoineet vahvasti sekä tuotekehitykseen että markkinointiin. Lisäksi Soil Association toteutti pari vuotta sitten Lontoon alueella laajan EU-rahoitteisen luomun viestintäkampanjan.

Luomualan yrityksissä uskotaan luomun menekin kasvun jatkuvan myös tänä vuonna.

Luomumaitotuoteet maistuvat briteille

Ostetuimmat luomutuoteryhmät Britanniassa ovat samat kuin Suomessa eli luomumaitotuotteet sekä luomuhedelmät ja -vihannekset. Luomumaitotuotteet kattavat yli neljänneksen koko maan luomumarkkinoista. Viime vuonna etenkin luomujogurtit lisäsivät menekkiään.

Myös luomukananmunien ja -siipikarjanlihan myynti nousi, samoin esimerkiksi tuoreiden luomuhedelmien sekä luomuteen ja -keksien. Sen sijaan luomuvihannesten myynti Britanniassa väheni jonkin verran.

Netti ja ruokalaatikot kasvattivat eniten

Eri jakelukanavista luomun myynti lisääntyi eniten nettikaupassa sekä ruokapiiriä muistuttavissa ruokalaatikko-konsepteissa (box scheme): niiden kautta tapahtuva luomumyynti kasvoi yli kymmenen prosenttia. Myös laajan luomuvalikoiman tarjoavien erikoiskauppojen myynti lisääntyi selvästi.

Suurin osa luomusta, noin 70 prosenttia, ostetaan kuitenkin yhä tavallisista ruokakaupoista.

Luomun suosio kasvoi myös ruokapalveluissa. Ne hankkivat luomuraaka-aineita yhteensä yli 55 miljoonalla punnalla viime vuonna.

Lähde: Soil Association
Kuva: Planet Organic

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut tämän aineiston tuottamista.

Aiheeseen liittyvää