Edellinen Vastuullisuusmerkit haastavat kuntavaaliehdokkaat
Seuraava Luomu Suomessa 2016 kokoaa hyvän luomuvuoden
Uutiset

Luomusianlihantuotanto lisääntyi kolmanneksen

Jaa:

Monta vuotta paikallaan polkenut kotimainen luomusianlihantuotanto lisääntyi viime vuonna lähes kolmanneksen. Kaikkien eri  luomulihalajien tuotanto kasvoi yhteensä viisi prosenttia.

Suomessa tuotettiin yhteensä 4,36 miljoonaa kiloa luomulihaa vuonna 2016. Kaksi kolmasosaa siitä oli naudanlihaa. Suomen kaikesta lihantuotannosta luomun osuus oli hieman yli prosentin.

Luomulihan tuotantotiedot ovat peräisin kyselystä, joka tehtiin 28 teurastamolle tammikuussa 2017. Kyselyn toteutti Luken Tilastopalvelut Pro Luomu ry:n toimeksiannosta, ja sitä rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Luomuporsaita aiempaa enemmän

Luomusianlihaa tuotettiin viime vuonna 0,95 miljoonaa kiloa. Tuotanto lisääntyi kolmanneksen tasosta, jolla se pysytteli kolme edellisvuotta. Suomessa on vain 14 luomusikatilaa, eikä niiden lukumäärä ole muuttunut viime vuosina, mutta luomuporsaiden tuotanto on kasvanut ja sitä myötä myös luomulihasikaloiden kapasiteetti on saatu hyödynnettyä aiempaa paremmin.

Kasvaneesta tuotannosta huolimatta luomusianlihaa jalostavilla yrityksillä onkin ollut ajoittain pulaa raaka-aineesta. Pro Luomun luomuliha-alan yhteistyöryhmän puheenjohtaja ja Lihatukku Tammisen toimitusjohtaja Pasi Tamminen toteaa, että luomusianlihantuotantoa tarvittaisiin yhä lisää.

– Luomusianlihan markkinat kasvavat tasaisesti, etenkin luomujoulukinkkujen menekki on lisääntynyt vuosi vuodelta, hän sanoo.

Luomusianlihan tarjonnan lisääminen on tasapainoilua tuotantokustannusten sekä lihan tuottaja- ja kuluttajahinnan välillä. Hintoja verrataan herkästi tavanomaisesti tuotetun lihan hintaan.

– Tämäntyyppiset tuoteryhmät vaativat huomattavan paljon työtä ja panostusta kaikilta ketjun toimijoilta, Tamminen pohtii.

Naudan- ja broilerinlihan luomutuotanto laski hieman

Luomunaudanlihaa tuotettiin 2,91 miljoonaa kiloa eli hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Tuotannon pienoinen lasku ei kuitenkaan ole näkynyt luomunaudanlihaa jalostavissa yrityksissä. Erityisesti luomunaudan jauhelihan myynti kasvaa voimakkaasti.

Luomusiipikarjanlihaa eli käytännössä luomubroileria tuotettiin 0,18 miljoonaa kiloa: tuotanto väheni hieman edellisvuodesta.

Luomubroilerikasvattamoja oli viime vuonna vain kolme, mutta niiden määrän odotetaan lisääntyvän tänä ja ensi vuonna. Noin kymmenesosa suomalaisesta luomubroilerinlihasta menee tällä hetkellä vientimarkkinoille, ja vienti lisääntyy merkittävästi tänä vuonna.

Suomalaisesta lampaanlihasta neljäsosa luomua

Luomulampaanlihan tuotanto kasvoi ja oli 0,32 miljoonaa kiloa vuonna 2016. Neljäsosa kaikesta Suomessa tuotetusta lampaanlihasta oli viime vuonna luomua.

– Luomulampaan osuuden lisääntymiseen vaikuttaa varmasti myös, että Tamminen ottaa nykyään vastaan lampaanlihaa vain luomuna, arvioi Pasi Tamminen.

Suoramyynti on pitkään ollut luomulampaanlihan keskeinen myyntikanava, mutta sitä myydään yhä enemmän myös vähittäiskaupan kautta.

Luke: Luomulihan tuotanto 2016

Aiheeseen liittyvää