Edellinen Menikö maito väärään kurkkuun?
Seuraava Luomun maailmanmarkkinat kovassa kasvussa
Uutiset

Luomupuuro porisee sadoissa padoissa 6.9.

Jaa:

Ensi syksynä suomalaisilla on mahdollisuus osallistua satavuotiaan kansakunnan yhteiseen ME-yritykseen vähällä vaivalla: syömällä lautasellinen tai kaksi luomupuuroa.

Pro Luomu organisoi 6.9.2017 luomupuuronsyönnin ME -tempauksen, johon haastetaan mukaan niin yritykset ja yhteisöt kuin perheet, pariskunnat ja kaveriporukat. Osallistujiksi toivotaan hyvin erilaisia toimijoita, sillä monimuotoisuus on rikkautta niin ruokapöydässä kuin luonnossa.

Ennakkotietojen mukaan luomupuuroa on 6.9. tarjolla muun muassa armeijan harmaissa, monissa kouluissa ja päiväkodeissa sekä lukuisissa työpaikkaruokaloissa ja ravintoloissa. Luomupuuroon saattaa ennätyspäivänä törmätä myös turuilla ja toreilla, sillä ruokahankkeet ympäri Suomea ovat ideoimassa erilaisia puurotykkitempauksia.

Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila kertoo, että Luomupuuron ME -tempauksen tavoitteena on tehdä luomua tunnetuksi helpolla ja hauskalla tavalla.

– Puuro valittiin siksi, että se on tuttu ja helppo, ja silti huipputrendikäs herkku, jota on helppo tuunata oman maun mukaan, Kottila sanoo.

Jo muinaiset roomalaiset

Puuro on ikivanha ruokalaji, jota kuulemma jo muinaiset roomalaiset nauttivat nälkäänsä. Myös Suomessa puuro on ravinnut maan monet heimot satojen ja satojen vuosien ajan. Puuro on aina ollut arkista kansanruokaa: savupirteissä sitä lusikoitiin suihin suoraan padasta, jossa yleensä ohra tai ruis oli rauhassa saanut muhia pitkään.

Pitkästä historiastaan huolimatta – tai ehkä juuri siksi? – puuro on nykyään huipputrendikäs elintarvike, jonka tuunaamisessa vain oma maku ja mielikuvitus ovat rajana.

Perinteisten kotimaisten viljojen lisäksi puuron voi valmistaa esimerkiksi  muinaisvilja speltistä, eksoottisesta kvinoasta tai gluteenittomasta tattarista tahi perunahelmistä; kaikkia saa luomuna! Puuro on hyvää jo sellaisenaan, mutta gastronomisen elämyksen siitä saa ryydittämällä annosta esimerkiksi marjoilla, siemenillä, rouheilla, superfoodeilla, mehukeitoilla tai vaikkapa nakinpalasilla.

Luomu täydentää nautinnon

Luomu tekee vastuullisen kuluttajan puuronautinnosta täydellisen. Luomu on helppo valinta, sillä siitä tietää, mitä syö. Ja myös sen, mitä ei syö.

Luomuviljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, joten luomu on puhtaista puhtainta ruokaa. Tämä ei ole vaihtoehtoinen fakta vaan tutkittu juttu: Eviran vuosittain tekemien selvitysten mukaan suomalaisten luomutilojen antimissa ei ole torjunta-ainejäämiä. Siksi myös perhoset ja pörriäiset sekä peltojen pieneliöt pitävät luomusta, ja monimuotoisuus kukoistaa.

Luomu on hyväksi myös eläimille, sillä luomutuotannossa eläinten hyvinvointiin kiinnitetään erityisen paljon huomiota. Luomueläimillä on runsaasti tilaa, niille tarjotaan lajinmukaisia virikkeitä ja rehua, ja kesäisin ne pääsevät ulkoilemaan tai laiduntamaan.

Nettivalmennusta h-hetkeen

Luomupuuron ME kuuluu Syödään yhdessä -teemavuoden tapahtumiin. Syyskuun h-hetkeä varten voi treenata pitkin vuotta netissä osoitteessa www.luomupuuro.fi.

Sivuilla julkaistaan maistuvia luomupuuro-ohjeita, joiden avulla on helppo ottaa luomu osaksi arkea ja vähän juhlaakin. Lisäksi luvassa on luomuisia tarinoita ja haastatteluja sekä umpimähkäisiä luomufaktoja.

Yrityksille ja yhteisöille sivustolla on lomake, jolla ne voivat ilmoittautua mukaan luomupuuron ME-tempaukseen ja kertoa syöntisuunnitelmansa. 6.9. sivustolla julkaistaan laskuri, jolla organisaatiot ilmoittavat tarjoamansa luomupuuroannokset. Kuluttajat voivat osallistua tempaukseen jakamalla somessa kuvan omasta luomupuurostaan tunnisteella #luomupuuronME.

Kaikki luomupuurot lasketaan, ja tulos julkistetaan 7.9.2017.

– Luotamme lujasti siihen, että maailmanennätys syntyy, sillä emme tiedä, että vastaavaa olisi tehty missään muualla, uhoaa Marja-Riitta Kottila voitonvarmana.

Kuvat: Pro Luomu/Hanne Ahonen ja Ella Karttunen

Luomupuuron ME -tempaus on osa Luomun koordinaatiohanketta, jota Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma rahoittaa.

maaseutu2020_oranssilippu_ja_tunnuslause(1)

Aiheeseen liittyvää