Edellinen Organic sales in Finland spurred by consumer trends and new products
Seuraava Tehdään Merkkitekoja!
amerikkalainen luomuostoksilla
Uutiset

Luomun globaali myynti +10 % vuonna 2016

Jaa:
Luomun myynnin kova kasvu maailmalla jatkui vuonna 2016.

Luomun maailmanmarkkinat kasvoivat noin kymmenen prosenttia ja myynti nousi 89,7 miljardiin US dollariin. Luomutuotannossa oleva peltoala laajeni 15 %.

Pohjois-Amerikka ja Eurooppa ovat luomun kasvun vetureita: ne kattavat noin 90 % koko maailman luomumarkkinoista. Muista maanosista luomua kulutetaan eniten Aasiassa, jossa luomun myynti on suurinta Kiinassa.

Tiedot perustuvat tutkimus- ja konsulttiyhtiö Ecovia Intelligencen keräämiin lukuihin, joita johtaja Amarjit Sahota esitteli helmikuun puolivälissä Saksassa pidetyillä Biofach-messuilla. Sahota arvioi, että luomun maailmanmarkkinat kasvavat edelleen, joskin luomutarjonnan riittävyys ja kysynnän voimakas keskittyminen tietyille aluille ja kapealle kuluttajakuluttajakunnalle asettavat kasvulle haasteita

Luomun kulutus vaihtelee paljon maittain

Pohjois-Amerikan luomumyynti oli vuonna 2016 yhteensä 46,3 miljardia dollaria eli noin 5 % maanosan ruoan kokonaismyynnistä. Eurooppalaiset ostivat luomua yhteensä 35 miljardin dollarin arvosta. Euroopassa luomun markkinaosuus oli 2,5 %, mutta markkinaosuudet vaihtelevat paljon maasta toiseen. Luomun kulutuksessa maailman kärkeä vuonna 2016 oli Tanska 9,7 % markkinaosuudella ruoan kokonaismyynnistä. Sveitsissä puolestaan oli korkein per capita -kulutus: sveitsiläiset ostivat luomua vuodessa 274 eurolla per asukas.

Suomessa luomua myytiin vähittäiskaupoissa 273 miljoonalla eurolla vuonna 2016, ja luomun markkinaosuus oli 2,1 %. Suomalaiset ostivat luomua vuodessa keskimäärin 50 eurolla per henkilö.

Luomu ostetaan supermarketista, milleniaalit suosivat verkkoa

Amarjit Sahota kertoi, että supermarketit ovat nykyisin luomutuotteiden johtava jakelukanava. Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa ne ovat viime vuosina kasvattaneet voimakkaasti osuuttaan luomun myynnissä erikoiskauppojen kustannuksella. Isossa-Britanniassa luomutuotteiden verkkokauppa on vahvassa kasvussa.

Sahota ennusti, että luomun kasvuun vaikuttaa myös verkkokaupan kehittyminen, sillä 2000-luvulla syntyneet milleniaalit ovat tottuneet ostamaan tuotteet kännykällä.

– Tätä kuvaa esimerkiksi se, että verkkokauppa Amazonin osti viime vuonna luomutuotteistaan tunnetun Whole Foods -kauppaketjun, hän totesi.

Pysyykö tarjonta kysynnän vauhdissa?

Luomun myynti on kasvanut vuodesta 2001 vuoteen 2016 noin 300 %. Kansainvälisen luomututkimuslaitoksen FiBL:n tilastojen mukaan luomuna viljely peltoala on vastaavalla aikavälillä kasvanut 200 %.

Vuonna 2016 luomuviljelty ala maailmassa kasvoi pitkästä aikaa enemmän kuin markkinat eli 15 %. Luomuviljelty ala kasvoi kaikilla mantereilla, mutta selvästi eniten Australiassa, missä valtaosa pinta-alasta on laidunta.

Luomua eniten kuluttavilla alueilla markkinat kuitenkin kasvoivat selvästi enemmän kuin tuotantoala. EU:n alueella luomuala kasvoi 8,2, % ja markkinat 12 %. Pohjois-Amerikassa vastaavat luvut olivat ala 3,1 % ja markkina 8,3 %.

Lisätietoja: Willer, H. & Lernoud, J. (eds., 2018): The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2018. Research institute of organic agriculture (FiBL) and IFOAM – Organic international.

Tiedote luomun myynnistä Suomessa v. 2017

Aiheeseen liittyvää