Miten luomumausteet eroavat tavanomaisista mausteista? Suurimmat erot liittyvät mausteiden viljelyyn, ja mausteita maahantuovat yritykset kertovat, että sillä voi olla vaikutusta myös niiden makuun. Luomumausteiden viljelyssä ei saa käyttää kemiallisia torjunta-aineita rikkakasvien tai tuholaisten torjuntaan, eikä maaperää lannoiteta keinolannoitteilla.
”Maaperällä on suuri vaikutus raaka-aineen makuun. Kun maaperää on hoidettu luonnollisin menetelmin, mausta tulee pehmeä”, kertoo Meiran hankintapäällikkö Aija Pohjanen.
Mausteita maahantuovien Meiran ja Midsona Finlandin asiantuntijat kertovat, että luomumausteet saattavat parhaimmillaan myös kypsyä muutaman kuukauden pidempään. Kasvuaika voi olla pidempi esimerkiksi sen takia, että kasvua ei ole tehostettu keinolannoitteilla.
”Kun luomumauste saa kypsyä rauhassa ennen keräilyä, sen maku tiivistyy intensiivisemmäksi. Silloin sitä ei tarvitse lisätä ruokaan määrällisesti niin paljoa”, kertoo Urtekramin tuotepäällikkö Kirsi Kaikko.
Valvonta varmistaa laadun
Luomutuotannossa luottamus perustuu tarkkaan valvontaan. Luomumausteviljelmät ovat tarkkaan rajattuja ja vartioituja. Esimerkiksi Meiralla raaka-aineet, toimittajat sekä mausteiden alkuperämaat valitaan riskikartoituksen perusteella. Näin varmistetaan luomumausteiden turvallinen ja luotettava alkuperä.
”Mausteista 98 % tulee pienviljelmiltä ja tilat voivat olla suomalaisen takapihan kokoisia tiloja. Sen lisäksi, että tiloilla otetaan säännöllisesti näytteitä maaperästä sekä raaka-aineista ja tehdään valvontaa, me testaamme myös täällä Suomessa jokaisen luomumauste-erän laboratoriossa. Näin varmistetaan muun muassa se, että luomumausteista ei löydy torjunta-ainejäämiä, mahdollisesti maaperästä peräisin olevia raskasmetallijäämiä tai esimerkiksi kiellettyjä väriaineita”, kertoo Aija Pohjanen.
Luomukaneliin voi luottaa
Kanelin kulutus moninkertaistuu joulun aikaan. Eikä ihme, sillä se maustaa niin piparkakkutaikinan, glögin kuin riisipuuronkin. Maustehyllyllä kanelista on tarjolla sekä luomuna että tavanomaisena kahta erilaista lajiketta, ceylonkanelia ja kassiakanelia. Lajikkeita erottaa toisistaan etenkin maksalle haitallisen kumariinin luonnollinen pitoisuus. Kumariinin takia Ruokavirasto suosittelee, ettei kanelia käytettäisi säännöllisesti.
”Ceylonkanelissa kumariinin luonnollinen määrä on huomattavasti alempi kuin kassiakanelissa. Kumariini on aromaattinen aine, joka saa kanelin maistumaan voimakkaalta. Kumariini on suurissa määrin maksalle haitallista”, kertoo Kirsi Kaikko.
Valitsemalla ostoskoriin luomukanelin kuluttaja voi luottaa siihen, että maustepurkin sisältö on mitä se lupaa. Luomukanelin viljelyä ja tuotantoa on valvottu koko arvoketjun osalta viljelmiltä kauppaan asti.
Lisätietoja:
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi
Aija Pohjanen, hankintapäällikkö, Meira, 040 524 3498, aija.pohjanen@meira.fi
Kirsi Kaikko, tuotepäällikkö, Midsona Finland, 040 700 8298, kirsi.kaikko@midsona.fi
Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.
Kuva: Shutterstock