Ensimmäisillä kotimaisilla luomumansikoilla päästään tänä kesänä herkuttelemaan jo kesäkuun puolella. Viime vuonna luomumansikan sato nousi 336 000 kiloon, mikä oli selvästi edellisvuosia enemmän.
Alkukesän lämmin sää on nopeuttanut mansikoiden kypsymistä, ja satoa päästäneen korjaamaan muutamia viikkoja tavallista aikaisemmin. Auringonpaisteella on ollut kuitenkin myös harmillisia vaikutuksia: satokausi saattaa jäädä viime vuotta lyhemmäksi ja satomäärät pienemmiksi.
Luomua. Ilman muuta. -sivustolle on päivitetty lista suomalaisista luomumansikkatiloista, joilla on marjojen suoramyyntiä tai itsepoimintaa. Tilalle kannattaa aina soittaa etukäteen ja varmistaa, milloin kypsää mansikkaa on saatavilla.
Satotilanne tarkentuu kesän kuluessa
Luomumansikanviljelijä Heli Hiltunen Riikolan luomutilalta Pohjois-Karjalasta kertoo, että luomumansikat kukkivat jo kesäkuun alussa. Eri peltolohkojen välillä on kuitenkin eroja, vaikka lajike olisi sama.
– Mansikan ikä sekä talvehtiminen vaikuttavat mansikan kypsymiseen. Tuholaisia on havaittu ja sadekuurot olisivat tervetulleita, joten satotilanne tarkentuu vasta kesän edetessä, Hiltunen toteaa.
Tuotantoala laajentunut hieman
Luomumansikan tuotanto on viime vuosina ollut lievässä kasvussa Suomessa. Mansikkatilojen määrä on pysynyt suurin piirtein samana tällä vuosikymmenellä, mutta tuotantoalaa on laajennettu jonkin verran.
Viime vuonna luomumansikkaa poimittiin yhteensä 135 hehtaarilta, mikä oli kuitenkin vain noin neljä prosenttia Suomen koko mansikka-alasta. Kysyntää riittäisi huomattavasti suuremmallekin tuotannolle, sillä luomumansikka on haluttu tuote sekä teollisuudessa että kotitalouksissa.
Tuhoojien luontaiset viholliset liittolaisina
Luomumansikkasadon suurimmat uhat ovat samat kuin tavanomaisessakin mansikantuotannossa eli mansikan tuholaiset ja harmaahome. Luomupellolla niitä torjutaan luontaisilla vihollisilla ja viljelyteknisin keinoin; sen sijaan synteettiset torjunta-aineet eivät luomupellolle kuulu.
Esimerkiksi petopunkit marssitetaan tuholaisia kuten pelto- ja mansikkapunkkeja vastaan. Hometta ehkäistään esimerkiksi pitämällä taimien välit tavanomaista pidempinä, mikä hidastaa homeen leviämistä. Myös kestävän mansikkalajikkeen valinta on tärkeää.