Edellinen SuomiAreena: Keinolihaa vai hiiliviljelyä?
Seuraava Kaakkois-Suomen kauppiaat tahtovat myyntiin lisää paikallista luomua
Tiedotteet

Luomumansikat kypsyvät juhannuksen jälkeen

Jaa:
Pro Luomu ry julkaisi listan suomalaisista luomumansikkatiloista ja kartan, joka auttaa tilojen löytämisessä.

Luomumansikka on valmista poimittavaksi pian juhannuksen jälkeen. Suurin osa luomumansikasta myydään suoraan tiloilta ja niitä on myynnissä rajallisesti, joten tilalle on aina hyvä soittaa etukäteen ja sopia saapumisaika sekä tarvittava mansikkamäärä. Usein mansikkaa pääsee poimimaan itse.

Pro Luomu ry julkaisi nettisivuillaan listan tiedossaan olevista luomumansikkatiloista, joista saa käydä ostamassa mansikkaa. Tänä vuonna mukana on myös karttapalvelu.

Yksi Pro Luomun listaamista suoramyynti- ja itsepoimintatiloista on Ali-Alhan luomutila Karjalohjalla, jonka Kirsi Ali-Alha aloitti mansikkatilausten vastaanoton tälle kesälle jo hyvissä ajoin. Tilalla myydään marjaa itse- ja valmiiksipoimittuna.

– Minun ei tarvitse itse tehdä muuta kuin ilmoittaa milloin satokausi alkaa. Laitan ilmoituksen paikallislehteen ja puskaradio hoitaa loput, Ali-Alha kertoo.

Luomumansikka on kysyttyä, sillä suoramyynnin lisäksi sitä tarvitaan myös elintarviketeollisuuden käyttöön.

Luomumansikan viljelyssä ei käytetä lainkaan synteettisiä torjunta-aineita eikä kemiallisia lannoitteita. Torjunta-aineiden sijaan harmaahometta torjutaan luomuviljelyssä istuttamalla mansikantaimet korkeampaan penkkiin ja harvempaan.

Kasvit myös pidetään puhtaana rikkaruohoista, jotka altistavat mansikat homeelle.

– Ne tilat, joilla on siihen mahdollisuus, torjuvat harmaahometta mehiläisillä, jotka levittävät mansikoihin luomussa hyväksyttyä biologista torjunta-ainetta. Jotkut käyttävät tuholaisten torjunnassa apuna petopunkkeja, Ali-Alha sanoo.

Tärkeää on myös aloittaa viljely terveillä taimilla, ja huolehtia siitä, että kasvit saavat tarpeeksi vettä ja ravintoa.

– Viljelijät huomaavat kokeilemalla mikä lajike heillä menestyy luomussa. Siihen vaikuttaa myös maalaji, Ali-Alha sanoo.

Tämä aineisto on tuotettu Mitä se luomu oikeastaan on -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Aiheeseen liittyvää