Edellinen Luomukulutus keskittyy länsimaihin
Seuraava Uusia nimiä Pro Luomun hallitukseen
Uutiset

Luomukinkkuja hyvin saatavilla

Jaa:

Luomujoulukinkkuja on tänä vuonna tarjolla huomattavasti edellisvuosia enemmän. Luomukinkun voi nyt ostaa helposti tavallisestakin ruokakaupasta.

Pro Luomu arvioi, että joulumarkkinoille tulee kotimaisia luomukinkkuja yhteensä noin 120 000 kg. Se on noin 1,8 prosenttia kaikista kotimaisista kinkuista. Suomalaisten luomukinkkujen lisäksi myynnissä on muutama tuhat kiloa tanskalaisia luomujoulukinkkuja.

Kotimaisten luomukinkkujen aiempaa runsaampi tarjonta on seurausta siitä, että luomusianlihantuotanto on lisääntynyt selvästi muutaman melko suuren sikatilan siirryttyä luomuun. Viime vuonna luomusianlihaa tuotettiin Suomessa noin 0,7 miljoonaa kg, mikä oli yli puolet enemmän kuin vuonna 2012.

Maassamme on tällä hetkellä 15 luomusikatilaa.

Isot kauppaketjut tuplanneet tarjontansa

Vielä muutama vuosi sitten luomukinkkua halajavan piti varata kinkkunsa likipitäen jo kesähelteillä; nyt luomukinkun voi hankkia rauhassa vielä joulukuussakin. Ostopaikoissa on paljon valinnanvaraa.

Luomukinkkuja on runsaasti tavallisten ruokakauppojen valikoimissa: esimerkiksi S- ja K-ketjut ovat tuplanneet tarjontansa. SOK:n kaupoista luomukinkkuja löytyy kaikista Prismoista sekä useiden S-marketien valikoimista, Ruokakeskon kaupoista luomukinkut ovat ainakin K-citymarketien ja K-supermarketien valikoimissa. Myös Stockmann Herkku myy luomukinkkuja.

Lisäksi luomukinkkuja löytyy hyvin pienistä luomuun ja lähiruokaan erikoistuneista myymälöistä sekä nettiruokakaupoista. Niin ikään muutama luomusikatila myy kinkkujaan suoraan kuluttajille.

Mikä tekee kinkusta luomun?

Markkinoilla olevat luomukinkut ovat malliltaan ja kooltaan samanlaisia kuin tavanomaisetkin kinkut eli pääosin harmaasuolattuja, joko luuttomia pieniä kinkkuja tai potkallisia suurempia kinkkuja. Valtaosa luomukinkuista myydään pakastettuina, mutta myös tuoresuolattuja on hieman saatavilla.

Eroa tavanomaisiin kinkkuihin on kuitenkin tuotantotavassa ja kinkun valmistusprosessissa. Luomusikalassa eläimillä on tavanomaista väljemmät tilat ja mahdollisuus ulkoilla. Lisäksi luomusiat ruokitaan luomurehulla, joka ei saa sisältää esimerkiksi muuntogeenistä soijaa.

Kinkun valmistuksessa suurin ero tavanomaiseen nähden on se, että luomussa ei käytetä fosfaattia.

Maku saa ostamaan luomua

Suomen suurin kotimaisten luomujoulukinkkujen valmistaja on Pajuniemi Oy. Yrityksen toimitusjohtaja Peter Westerholm arvioi, että kuluttajien tärkein syy ostaa luomukinkku on maku.

– Luomujoulukinkun koostumus on hieman erilainen kuin tavanomaisen, koska valmistuksessa ei käytetä fosfaatteja eikä muita lisäaineita. Kinkun oma maku tulee siksi paremmin esille, hän selventää.

Westerholm muistuttaa, että lisäaineettomuuden takia luomujoulukinkku saattaa paistettaessa valuttaa tavanomaista enemmän rasvaa ja nesteitä. Paistamisessa kannattaakin käyttää paistopussia tai korkeaa uunivuokaa kinkun alapuolella sekä noudattaa tarkasti maltillista ja matalaa paistolämpötilaa.

Katso tästä luomujoulukinkun paisto-ohje

Mistä voi hankkia luomujoulukinkun?
Ruokakaupasta: Prisma, monet S-marketit, K-citymarket, K-supermarket, Stockmann
Erikoismyymälästä: esim. Topin Maatilamyymälä (Muuruvesi ja Kuopio), Ryytimaa (Hämeenlinna), Pajuniemi Oy/Helsingin Vanha Kauppahalli
Nettikaupasta: esim. Tilakauppa.fi, Kotitila.fi, Tuoretori.fi
Luomutilalta: esim. Leppälän Luomutila

Aiheeseen liittyvää