Pro Luomun koordinoima kiertue päättyi tammikuun puolivälissä Laukaassa pidettyyn seminaariin.
Lisää luomua -kiertue vieraili viime syksyn ja alkutalven aikana yhteensä 11 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Paikallisten yhteistyötahojen kanssa järjestetyissä tilaisuuksissa kuultiin sekä luomutuottajien, elintarvikevalmistajien ja kaupan että viranomaisten ja tutkijoiden puheenvuoroja. Monilla paikkakunnilla myös media uutisoi tapahtumasta näyttävästi.
Alkusyksyn ensimmäiset seminaarit kärsivät lievästä yleisökadosta erityisesti viljelijöiden osalta. Pro Luomun toiminnanjohtajan Marja-Riitta Kottila arvelee syksyn sateisten kelien pitäneen viljelijät kiinni peltotöissä vielä pitkälle lokakuun puolelle.
Kiertueen loppua kohden seminaarit vetivät kuitenkin yhä enemmän yleisöä. Ennätys tehtiin tammikuun alkupuolella Tervolassa, jossa Lisää luomua -seminaariin osallistui 160 henkilöä.
Luomuviljelijät ovat osaavaa väkeä
Kottilan mukaan kiertue saavutti tavoitteensa. Se herätti keskustelua luomusta ja päivitti osallistujien näkemyksiä alan kehityksestä: luomu kasvaa, markkinat vetävät ja luomutuotantoa ja -tuotteita tarvitaan lisää.
– Seminaareihin oli saatu puhumaan mainioita luomuviljelijöitä, jotka kertoivat omista kokemuksistaan realistisesti, kannustavasti ja myös hauskasti. Meillä on eri puolilla Suomea erittäin ammattitaitoisia luomuviljelijöitä, joiden osaamisesta on paljon hyötyä koko alan kehittämiselle. Toivottavasti heidän esimerkkinsä rohkaisee myös uusia viljelijöitä siirtymään luomuun, Kottila toteaa.
Hänen mielestään seminaarien onnistumisesta kertoo myös se, että osallistujat jäivät paikalle keskustelemaan vilkkaasti vielä varsinaisen esitelmäosuuden jälkeenkin. Osalla paikkakunnista järjestettiin seminaarin jälkeen työpajoja alueellisista teemoista: myös ne keräsivät mukavasti kiinnostuneita osallistujia.
Alueellinen ote toi asiat lähelle
Alueelliset esitelmät ja näkökulmat toivat asiat konkreettisesti lähelle: esimerkiksi Lapissa puhuttiin paljon keruuluomun pullonkauloista, Etelä-Pohjanmaalla pureuduttiin luomulihantuotannon kompastuskiviin ja Etelä-Savossa mietittiin yhteistyökuvioita luomuviljan markkinoinnissa.
Ympäri maata yhteiseksi kiinnostuksen kohteeksi nousi luomulainsäädäntö ja etenkin alihankinnan uusi käytäntö, jonka mukaan alihankkijoilta ei enää vaadita erillistä ns. luomuhyväksyntää. Elintarvikejalostajien ja kaupan puheenvuoroista kävi ilmi, että yritykset kaipaavat lisää luomuraaka-aineita ja -tuotteita valikoimiinsa, oli kyse sitten lihasta, marjoista, perunasta tai maidosta.
Yhteistyön tärkeys korostui
Kottila arvioi, että kiertue onnistui edistämään myös luomutoimijoiden alueellista ja valtakunnallista verkostoitumista. Joillain alueilla saatiin hyvin konkreettisiakin sykäyksiä sen suhteen, miten edetä jatkossa. Kentältä kantautuneen palautteen mukaan sekä kauppa että viljelijät ovat löytäneet uusia kontakteja.
– Kiertue vahvisti sitä näkemystä, että luomua on kehitettävä Suomessa yhdessä koko arvoketjun toimijoiden kanssa. Tarjonnan ja kysynnän kohtaamisessa on paljon pullonkauloja, jotka aiheutuvat siitä, että ei tiedetä ja tunneta muita toimijoita ja heidän tarjoamiaan mahdollisuuksia, Kottila miettii.
Hänen mukaansa juuri nyt on oikea hetki viedä luomua reippaasti eteenpäin, kun kysyntä vetää sekä Suomessa että maailmalla. Markkinatilanteen lisäksi hyvät edellytykset luomun kasvulle luo se, että viranomaisten ja poliitikkojen tahtotila luomun kehittämiseen on vahva.
– Kiitos kiertueen onnistumisesta kaikille alueellisille yhteistyötahoille, seminaarien esiintyjille ja puheenjohtajille sekä infopisteiden toteuttajille. Ilman heitä tämä ei olisi ollut mahdollista, Marja-Riitta Kottila kiittää.
Lisää luomua -kiertueen esitelmiä on linkattu paikkakuntakohtaisiin ohjelmiin.