Kuluttajat haluavat ostaa luomua koko ajan enemmän. Vuonna 2018 luomutuotteiden myynti kasvoi valtakunnallisesti 9 prosenttia. Myös Kaakkois-Suomessa luomun kulutus on kasvussa. Uusia keinoja luomun kehittämiseen etsitään Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen kautta.
– Alueen kauppiaat toivoisivat saavansa myyntiin yhä enemmän paikallisia luomutuotteita, kuten luomuvihanneksia. Lähellä tuotettu on selvä lisäarvo myös luomutuotteissa, kertoo Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.
Hanketta toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Pro Luomu ry ovat haastatelleet alkukesän aikana luomualan toimijoita ja sidosryhmiä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen tulokset julkistetaan syksyllä 2019.
– Keskusteluissa on ollut hyvin positiivinen ja innostava ilmapiiri ja olemme saaneet hyviä ja käytännönläheisiä kehittämisideoita luomuyrittäjiltä ja kehittämisorganisaatioilta, projektipäällikkö Anne Hytönen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta sanoo.
Vuoden 2018 tietojen perusteella luomuviljellyn pellon osuus koko peltoalasta on Kaakkois-Suomessa 14,2 prosenttia. Kasvua pinta-alassa on jopa 19 prosenttia, eniten ELY-keskusten valtakunnallisessa vertailussa.
– Vaikka peltopinta-ala on hyvässä kasvussa, on luomukasvisten kuten luomuperunan ja porkkanan tuotanto vähäistä. Näiden tuotantoa on tarpeen lisätä, jotta lähiluomua saadaan jatkossa tarjolle nykyistä paremmin, Marja-Riitta Kottila sanoo.
Kottilan ja Hytösen mukaan luomun kehittämisestä ollaan Kaakkois-Suomessa hyvin kiinnostuneita, ja alueilta löytyy yhteistyöhalukkuutta. Käytännön yhteistyötä käynnistellään syksyn seminaareissa, Lappeenrannassa 18.9. ja Kouvolassa 19.9.