Edellinen Luomuvilja kasvatetaan vankalla ammattitaidolla
Seuraava Sadattuhannet lapset ja nuoret mukana luomupuuron ME-jahdissa
Uutiset

Hyvä menekki ja parempi kannattavuus kasvattavat luomukauran viljelyä

Jaa:

Suomen juhliessa tänä vuonna 100-vuotispäiviään, vietetään samalla ennätysvuotta myös kotimaisilla luomukaurapelloilla. Luomukauralla on imua markkinoilla, ja se tarjoaa viljelijöille parempaa toimeentuloa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ennakkotietojen mukaan luomukaura-ala yltää tänä vuonna uuteen ennätykseen. Luomukauran viljelty peltoala on arvion mukaan 32 500 hehtaaria. Luomukauran peltoala on kasvanut viime vuodesta 13 % ja vuodesta 2010 lähes kaksinkertaistunut. Luomukaura innostaa viljelijöitä hyvän menekin ja paremman kannattavuuden takia.

-Kauran kasvun takana on raaka-aineesta tuottajille maksettava hyvä hinta, jota nostaa luomukauran kysyntä ulkomailla. Myös kauran käyttö rehuna on lisääntynyt, kertoo ylitarkastaja Sampsa Heinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Luomukaurasta noin puolet päätyy elintarvikkeisiin ja noin 40 % käytetään karjan rehuksi. Kaura on ylivoimaisesti eniten elintarvikkeisiin käytetty luomuvilja. Suomalaisella luomukauralla ja siitä jalostetuilla tuotteilla on kysyntää sekä Suomessa että erityisesti ulkomailla.

Peltokasvien luomuviljelyalat kasvussa lähes koko Suomessa

Ennakkoarvioiden mukaan luomusatoa tuottavaa peltoalaa on Suomessa yhteensä 220 500 hehtaaria, mikä on 10 % viime vuotista enemmän. Lisäksi luomuun siirtymässä olevaa peltoalaa on noin 43 000 hehtaaria, mikä on ennätysmäärä 2000-luvulla. Luomuviljely aloitettiin tänä vuonna lähes 300 tilalla.

Nurmen osuus luomupeltoalasta on lähes kaksi kolmasosaa. Korsi- ja palkoviljojen sekä öljykasvien osuus on pysynyt ennallaan lähes koko 2000-luvun ja on noin kolmannes. Peltokasveista suosiotaan on menettänyt luomuruis, jonka viljelyala on laskenut koko maassa.

–Rukiin suosiota laskevat luomuleipien menekin haasteet, ylitarkastaja Heinonen arvioi.

Peltokasvien luomuviljelyala on kasvanut kaikissa muissa maakunnissa paitsi Lapissa. Alaa on eniten Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla. Samat kolme maakuntaa olivat kärjessä myös 2016.

Satavuotiasta Suomea juhlitaan syömällä luomupuuroa

Trendikäs, mutta samalla perinteinen luomukaura on oiva eväs Suomen juhlavuoteen. Puurona se maistuu 6.9. sadoille tuhansille suomalaisille, kun Luomun koordinaatiohanke järjestää luomupuuron maailmanennätyksen. Luomupuuron ME on osa Syödään yhdessä – hanketta, joka juhlistaa Suomea yhteisöllisillä ruokatempauksilla.

Elokuun alkuun menneessä ME-kampanjaan oli mukaan ilmoittautunut 140 tahoa pienistä kahvioista ja luomutiloista suurin elintarvikeyrityksiin ja kaupunkeihin, kouluihin, päiväkoteihin, työpaikkaruokaloihin ja huoltoasemiin. Onpa mukana myös muutama ulkomailla sijaitseva Suomen suurlähetystö. Mukana olevien kumppanien arvioiden mukaan ennätyspäivänä tarjotaan pitkälti yli 300 000 annosta luomupuuroa.

Maailmanennätykseen pääsevät mukaan kaikki organisaatiot, jotka järjestävät oman tempauksen edistääkseen ennätyksen syntyä. Kuluttajat voivat osallistua tempaukseen jakamalla kuvan omasta luomupuurostaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luomupuuronME. Kaikki annokset lasketaan ja tulos julkistetaan 7.9.

Lisätietoja luomupuuron maailmanennätyksestä: www.luomupuuro.fi

Tiedotteen luvut ovat Elintarviketurvallisuusviraston ennakkolukuja vuodelta 2017.  https://www.evira.fi/yhteiset/luomu/tilastot-ja-tietohaut/

Luomukauran peltoalan kehitys vuosina 2010-2017 (hehtaaria).

Lisätiedot:

Ylitarkastaja Sampsa Heinonen, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Yhteystiedot: 050 575 1481, sampsa.heinonen@evira.fi

Viestintäassistentti Aura Lamminparras, Pro luomu ry. Yhteystiedot: 040 556 80 97  aura.lamminparras@proluomu.fi (Luomupuuron maailmanennätys)

Luomupuuron ME -tempaus on osa Luomun koordinaatiohanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Aiheeseen liittyvää