Edellinen Luomuvisailua Fastfood & Cafe & Ravintola -messuilla
Seuraava Kaupat ja kampanja kirittivät Tanskan luomumyynnin kasvua
Blogit

Henrik Creutz: Malmgårdin pelloilla kasvaa emmervehnää

Jaa:
Loviisassa sijaitseva Malmgårdin kartano on ollut luomussa vuodesta 1995 lähtien. Siihen aikaan maassamme ei ollut paljon luomutiloja. Meille luonnonmukaiseen viljelyyn siirtäminen oli luonnollinen valinta.
Teksti: Henrik Creutz, Malmgårdin kartano

Perheemme asui Saksassa 1980-luvulla ja sieltä saimme inspiraation Euroopan alkavasta luomubuumista. Tämä sopi meille erityisen hyvin, koska halusimme välttää lisäaineita ja torjunta-ainejäämiä. Terveydelliset syyt olivat valintamme taustalla, kuten myös ympäristöarvot. Uskoimme luonnonmukaisuuteen silloin, ja uskomme siihen edelleen.

Olemme erikoistuneet tiettyihin muinaisviljoihin, joita ei voi viljellä tavanomaisin menetelmin, koska ne eivät kestä torjunta-aineita. Pelloillamme viljellään luonnonmukaisesti vehnää, kauraa, ohraa, ruista ja rypsiä sekä muinaisviljoja kuten speltti- ja emmervehnää.

Suurin osa meistä tietää miltä tavalliset viljalajikkeet näyttävät ja mihin niitä käytetään. Nykyään myös spelttivehnä (saksaksi Dinkel) on monelle suomalaiselle tuttu. Mutta mikä sitten on emmervehnä? Mitä sillä voi tehdä?

Emmer on muinaisvehnä, ja sillä on hyvin pitkät perinteet. Sen otaksutaan syntyneen Lähi-idän alueella noin 10 000 vuotta sitten. Emmer on vielä vanhempi kuin speltti, ja se ollut hyvin suosittu jo faaraoiden Egyptissä leivän tekemisessä. Varsinais-Suomesta on emmeristä tehty hyvin varhaisia arkeologisia löytöjä.

Emmerillä on pitkä kasvukausi, mutta se on sopeutunut hyvin Malmgårdin olosuhteisiin. Meillä on ns. valko-emmeriä, jota kylvetään ensimmäisenä viljana keväällä ja puidaan viimeisenä syksyllä.

Emmerin maku on mantelinen. Sen ulkokuori on vaalea, kun taas jyvällä on erikoisen ruskea väri. Jauho on myös vähän ruskeampi kuin tavallisella vehnällä. Emmerillä on korkeat proteiini-, magnesium- ja vitamiiniarvot. Italialaiset käyttävät nykyään emmeriä sekä ruoanlaittoon että leivontaan, pastaan ja kakkuihin.

Olemme Malmgårdissa huomanneet, että emmeriä voi käyttää monella eri tavalla, esimerkiksi risottona lihan tai kalan lisukkeena. Emmeristä voi myös tehdä puuroa ja spagettia. Malmgårdin panimo on lanseerannut erilaisia emmer-oluita. Tällä hetkellä panimolta löytyy sekä belgialaistyylinen luostariolut nimeltään Malmgård Emmer Tripel että Emmer Indian Pale Ale-olut, joihin on lisätty emmervehnää.

Malmgårdin emmervehnä kypsyy vielä pellolla, ja odotamme puintia lähiaikoina. Kuivasta sesongista huolimatta odotamme suhteellisen hyvää emmersatoa, koska syvien juuriensa ansiosta se on hyvin kestävä lajike.

Aiheeseen liittyvää