Vuonna 2022 maailman luomumarkkinoiden arvo oli lähes 135 miljardia euroa. Markkinan kehityksessä oli eroja eri maiden ja maanosien välillä. Kiihtynyt inflaatio haastoi erityisesti Euroopan luomumarkkinaa vuonna 2022.
”Kuten olemme nähneet Suomessakin, myös muualla Euroopassa hinnan merkitys ruokaostoksilla on voimakkaasti korostunut kustannuskriisin vuoksi, joka aiheutui Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Tällä on ollut selkeää vaikutusta luomun myyntiin Euroopassa”, kertoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.
Vuonna 2022 Euroopassa myytiin luomua 53 miljardilla eurolla, ja luomumarkkinan kokonaisarvo laski 2 % edelliseen vuoteen verrattuna. Samaan aikaan Euroopan ulkopuolella luomumarkkina kasvoi verrattuna edelliseen vuoteen muun muassa Yhdysvalloissa (4 %), Kanadassa (10 %) ja Japanissa (8 %).
Vuonna 2022 maailman kaksi suurinta markkinaa olivat edellisten vuosien tapaan Yhdysvallat (58,6 miljardia euroa) ja Saksa (15,3 miljardia euroa). Maailman kolmanneksi suurimmaksi luomumarkkinaksi nousi ensimmäistä kertaa Kiina (12,4 miljardia euroa) syrjäyttäen neljännelle sijalle Ranskan (12,1 miljardia euroa). Vaikka Saksassa ja Ranskassa markkinan arvo laski vuonna 2022, kaikissa neljässä isoimmassa luomumarkkinassa näkyy voimakasta kasvua viiden vuoden takaiseen.
”On ollut odotettua, että Kiina nousee maailman suurimpien luomumarkkinoiden kolmikkoon, ja luomumarkkinan kehitystä Kiinassa ja muualla Aasiassa on mielenkiintoista seurata myös jatkossa. Samaan aikaan on hyvä tiedostaa, että ainakin toistaiseksi lähes 90 % globaalin luomumarkkinan arvosta tulee kuitenkin edelleen Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta”, analysoi Aura Lamminparras.
Sveitsissä käytettiin vuonna 2022 eniten rahaa luomuruokaan koko maailmassa: keskimäärin 437 euroa asukasta kohden vuodessa. Tanska oli edelleen vuonna 2022 maailman johtava luomumaa markkinaosuudessa mitattuna, siellä 12 % päivittäistavarakaupoista ostetusta ruuasta oli luomua.
Vuoden 2022 luomun maailmanmarkkinaluvut julkaistiin tiistaina 13.2.2024 maailman suurimmilla luomumessuilla Biofachissa Saksan Nürnbergissä. Luomututkimuslaitos FiBL ja IFOAM julkaisivat yhdessä maailman luomun tilastollisen vuosikirjan jo kahdettakymmenettäviidettä kertaa. Koko maailmasta tietojen kerääminen on hidasta, joten vuosikirjassa julkaistavat tiedot ovat aina kahden vuoden takaa.
Elpymisen merkkejä Euroopassa viime vuodelta
Vuoden 2022 maailmanmarkkinatietojen lisäksi osasta Euroopan markkinoista on saatavilla jo ennakkotietoja luomumyynnin kehityksestä vuonna 2023.
Viime vuonna Euroopan suurimmassa luomumarkkinassa Saksassa luomun myynnin arvo kääntyi negatiivisesta positiiviseksi. Saksalaisissa päivittäistavarakaupoissa luomumyynti kasvoi arvossa mitattuna 7 % erityisesti halpahintamyymälöiden vauhdittamana. Luomukaupoissa kasvua oli kuitenkin vain 0,2 %.
”Erityisesti Keski-Euroopan luomukaupat ovat kärsineet elintarvikkeiden hintojen noususta. Ne ovat monissa maissa, kuten Saksassa ja Ranskassa tärkeitä luomun markkinakanavia, ja esimerkiksi Saksassa luomukauppojen kautta tulee koko maan luomumarkkinan arvosta noin viidennes”, kertoo Lamminparras
Ranskan osalta arvio on, että luomumarkkina laskee jonkin verran myös vuonna 2023, mutta Euroopan neljänneksi suurimmassa luomumarkkinassa Italiassa luomumyynnin raportoidaan kasvaneen viime vuonna 5 % arvossa mitattuna. Vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä myös Ruotsissa luomumarkkina on kääntynyt kasvuun ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen.
”Vaikka tiedot ovat vielä vajavaisia, näyttää siltä, että vuoden 2022 pudotuksen jälkeen monissa Euroopan luomumarkkinoissa on havaittavissa elpymisen merkkejä. Vaikka kasvu tulee nyt pitkälti elintarvikkeiden hintojen nousun myötä, vuoden 2023 tilanne tuntuu Euroopassa positiivisemmalta edelliseen vuoteen verrattuna”, pohtii Lamminparras.
Lisätietoja:
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi
Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.