Edellinen Luomun kulutus yhä kasvussa
Seuraava Luomukulutus keskittyy länsimaihin
Uutiset

Evira kaipaa lisää luomuviljanäytteitä

Jaa:

Evira toivoo saavansa lisää näytteitä luomuviljasta vuosittain tehtävää viljasadon laatuseurantaa varten. Näytteitä kerätään lokakuun loppuun asti.

Näytepyyntö on lähetetty vuosittain satunnaisesti valituille 300 luomutilalle, joilla tuotetaan luomuviljaa vähintään viiden hehtaarin alalla. Viime vuonna 26 prosenttia otokseen kuuluvista tiloista lähetti näytteen, mutta tänä vuonna vastausprosentti on jäämässä vielä matalammaksi.

Mitä enemmän näytteitä Eviraan lähetetään, sitä luotettavampi tulos luomuviljan laadusta saadaan. Viljasadon laatuseurantaan osallistuminen on otokseen kuuluville viljelijöille vapaaehtoista ja ilmaista näytepussin postitusta myöten.

– Laatuseurantaan osallistuminen hyödyttää myös viljelijää, sillä hän saa omien viljanäytteidensä analyysitulokset veloituksetta käyttönsä, muistuttaa tutkija Anne Mäittälä Evirasta.

Kaikkia viljalajeja seurataan

Viljasadon laatuseuranta kattaa kaikki kotimaiset viljalajit: mukana ovat ruis, vehnä, ohra ja mallasohra sekä rehu- ja elintarvikekaura.

Elintarvikekäyttöön tarkoitetusta viljasta tutkitaan erilaisia laatu- ja turvallisuustekijöitä, kuten sakoluku ja valkuainen. Rehuviljasta analysoidaan muun muassa haitallisten homemyrkkyjen ja torajyvien esiintymistä.

Viljasadon laatuseurannasta saatavien tietojen perusteella arvioidaan esimerkiksi, kuinka suuri osa kaurasadosta kelpaa elintarvikkeeksi ja kuinka hyvin kotimaista ohraa riittää mallasteollisuuden tarpeisiin.

Lisätietoja: anne.maittala(at)evira.fi, puh. 040 740 1300
Viljan laatuseurannasta kerrotaan lisää Eviran sivuilla, jossa on myös lomake luomuviljanäytteiden taustatietoja varten.

Aiheeseen liittyvää