Edellinen Suomalainen luomuporkkana on ammattitaitoisen viljelyn tulos
Seuraava Mitä syömme vuonna 2040? – Kokoelma puheenvuoroja tulevaisuuden ruualle
Tiedotteet

EU:n luomutuotannon päivää juhlitaan 23.9. toista kertaa

Jaa:
Euroopan unionin virallista luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina 23.9. monin tavoin koko Euroopassa. Suomessa juhlitaan esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriössä, eduskuntatalon ravintolassa sekä ruokapalveluissa ympäri maata.

Toista kertaa vietettävä luomutuotannon merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa ja EU:n luomutuotannon toimintasuunnitelmaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä luomun kulutusta ja tuotantoa. Päivän kunniaksi Euroopan komissio mm. jakaa EU:n luomupalkinnot.

Maa- ja metsätalousministeriön henkilökunta nauttii EU:n luomupäivän kunniaksi luomuaamiaista maanantaina 25. syyskuuta ja kutsuu Euroopan komission Suomen edustuston henkilökunnan, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Pro Luomun ja Luomuliiton edustajat mukaan.

Maa- ja metsätalousministeriö muistuttaa tiedotteessaan, että luomutuotanto on tärkeä osa kestävää ruokajärjestelmää, huoltovarmuutta ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, ja että luomutuotanto on kestävän ruuantuotannon edelläkävijä. Maa- ja metsätalousministeriössä toivotaan, että mahdollisimman monet juhlisivat EU:n laajuista luomutuotannon päivää.

Kansanedustajille on EU:n luomupäivän kunniaksi tarjolla luomua lounaalla 21.9, kun Pikku Parlamentin ravintolan tarjonta on nostettu niin luomuisaksi kuin mahdollista. Luomuliiton edustajat ovat paikalla vastaamassa luomuun liittyviin kysymyksiin.

Ruokapalveluissa juhlitaan tänä vuonna esimerkiksi järjestämällä luomun teemaviikko varsinaisen päivän ollessa lauantai. Ruokapalvelut tarjoavat päivän kunniaksi luomuraaka-aineista valmistettuja ruokia, esimerkiksi luomupuuroa aamiaisella ja paikallisia luomuomenoita välipalalla sekä tietoa luomusta asiakkaille. Savon koulutuskuntayhtymän, Pro Luomun ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteinen Luomutetaan ruokapalvelut -hanke on toteuttanut viestintämateriaaleja ruokapalveluille.

Yksi mukana olevista ruokapalveluista on Päijät-Hämeen Ateriapalvelut, jossa juhlistetaan luomua koko viikko. Luomuraaka-aineita on tarjolla lähes joka päivä, ja perjantaina tarjotaan ensimmäistä kertaa oman tuotekehityksen tulosta, luomusaunapalvikinkusta valmistettua pasta carbonaraa.

Kuluttajille näkyy EU:n luomupäivän ympärillä Pro Luomun toteuttaman Luomu on osa ratkaisua -kampanjan mainontaa ruokakaupoissa, ulkomainonnassa ja sosiaalisessa mediassa. Lauantaina päivää juhlitaan Prisma Kaaressa Helsingissä maistelemalla luomutuotteita. Tapahtumassa on mukana kahdeksan yrityksen maistatuspisteet sekä Pipsa Pörriäinen ilahduttamassa lapsia. Luomu on osa ratkaisua -kampanja on EU:n menekinedistämiskampanja, jonka tavoitteena on lisätä luomun ostamista sekä tietoisuutta luomusta ja EU:n luomumerkistä.

Lisäksi EU:n luomupäivä näkyy laajasti eri luomualan toimijoiden viestinnässä.

EU:n luomupäivä Suomessa: https://luomu.fi/eun-luomupaiva/

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote EU:n luomupäivästä:https://mmm.fi/-/eu-ssa-juhlitaan-luomutuotannon-paivaa-toista-kertaa

Lisätietoja: Minna Ala-Kyyny, viestinnän asiantuntija, Pro Luomu ry, puh. 040 120 7477, minna.ala-kyyny@proluomu.fi

Tiedote on osa Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Aiheeseen liittyvää