Edellinen Pro Luomun kevätkokous 2022
Seuraava Laidunnus ylläpitää monimuotoisuutta ja lisää eläinten hyvinvointia
Tiedotteet

Yli puolet ruokapalveluista käyttää luomua päivittäin

Jaa:
Julkisissa ruokapalveluissa luomu on jo arkipäivää, ja esimerkiksi luomumaitoa käyttää päivittäin kolmasosa ruokapalveluista. Ruokapalvelut myös haluaisivat lisätä luomun käyttöä edelleen. Tärkeimpiä syitä valita luomua ovat maku, laatu, asiakkaiden hyvinvointi ja vastuullisten toimintojen kehittäminen organisaatiossa.

Luomua käyttää päivittäin jo 53 prosenttia julkisista keittiöistä, kertovat Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa tehdyn kyselyn tulokset. Kyselyyn vastasi lähes sata julkisia ruokapalveluja tuottavaa toimijaa.

Viikoittain luomua käyttää 23 prosenttia ruokapalveluista, ja vain kaksi prosenttia sanoo, ettei käytä luomua ollenkaan. Kyselyyn vastanneissa ruokapalveluissa luomun osuus raaka-aineista vaihtelee nollasta 25 prosenttiin, ja oli keskimäärin noin kuusi prosenttia. Eniten luomua käytetään päiväkoti- ja kouluruokailuissa.

” Luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa on aiemmin arvioitu jonkin verran korkeammaksi. Korona-pandemian sekä Ukrainan sodan heijastamat haasteet ovat saattaneet vaikuttaa luomutuotteiden käyttöön”, kertoo projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä.

Suosituimmat luomutuotteet julkisissa ruokapalveluissa ovat hiutaleet ja suurimot sekä maito. Luomumaitoa käyttää päivittäin jo 33 prosenttia ruokapalveluista. Luomuhiutaleita tai -suurimoita käyttää vähintään viikoittain yli 60 prosenttia ruokapalveluista

”Kyselyn tulokset ilahduttavat minua, sillä luomun käyttö on selvästi jo arkipäivää suurimmassa osassa ruokapalveluita”, kertoo Anu Arolaakso.

Julkisista keittiöistä 43 prosenttia haluaisi edelleen lisätä luomutuotteiden käyttöä. Eniten ruokapalveluita kiinnostaa kasvisten ja marjojen, maidon, viljatuotteiden, kuten hiutaleiden ja suurimoiden sekä kananmunien ja lihan vaihtaminen luomuksi. Erityisesti kotimainen luomu kiinnostaa ruokapalveluita.

Suomen valtion asettaman virallisen tavoitteen mukaan julkisten keittiöiden raaka-aineista tulisi olla 25 prosenttia luomua vuoteen 2030 mennessä. Valtion tavoite tunnetaan julkisissa keittiöissä hyvin, ja vain noin 10 prosenttia vastaajista ei ollut tietoinen tavoitteesta.

Kansallista tavoitetta on kuitenkaan harvemmin viety kunnallisiin strategioihin mukaan. Vain 19 prosenttia vastaajista kertoi, että ruokapalvelun asiakas, esimerkiksi kunta, on tehnyt päätöksen luomutuotteiden käytön lisäämisestä ruokapalveluissa.

Julkisille keittiöille tärkeimmät syyt valita luomua ovat laatu, maku ja asiakkaiden hyvinvointi. Myös vastuullisten toimintojen kehittäminen organisaatiossa ja ympäristövaikutusten vähentäminen hankinnoissa ovat tärkeitä perusteita luomutuotteiden käytölle.

”Julkisen keittiön näkökulmasta luomu on fiksu valinta, sillä se yhdistää monta vastuullisuuden ulottuvuutta. Luomu on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma ruuan tuotantotapa, joka asettaa lainsäädäntöä korkeampia vaatimuksia eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin varmistamiseksi”, muistuttaa Anu Arolaakso.

Ruokapalveluiden avoimien vastausten perusteella kysyntä ja tarjonta eivät luomutuotteissa aina kohtaa. Ruokapalvelut toivovat sopivan hinnan lisäksi tasaista saatavuutta sekä ammattikeittiöille sopivaa jalostusastetta ja pakkauskokoja.

Kyselyn tulokset

Lisätietoja: Anu Arolaakso, projektipäällikkö, EkoCentria/Savon koulutuskuntayhtymä, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi

Julkisten ruokapalveluiden luomun käytöstä kysyttiin sähköisellä kyselyllä maalis-huhtikuussa julkisten ruokapalvelujen päättäviltä henkilöiltä. Kysely lähetettiin 345 ruokapalvelulle, ja niistä 28 % vastasi siihen.  Suurin osa vastaajista oli kunnan tai kuntayhtymän omia ruokapalveluita, mutta mukana oli myös liikelaitoksia, in house -yhtiöitä ja yksityisiä ruokapalveluntuottajia.

Kyselyn toteutti Luomutetaan ruokapalvelut -hanke, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Savon koulutuskuntayhtymän, Pro Luomu ry:n ja Savonia-ammattikorkeakoulun Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa on mukana koko ruokaketju. Tavoitteena on tuottaa ruokapalveluille konkreettisia malleja luomun käytön lisäämiseksi ruokalistalle ilman hankintakustannusten nousua sekä lisätä vuoropuhelua ketjun toimijoiden välillä ja näin parantaa luomutuotteiden saatavuutta. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Lisätietoja: www.luomuravintola.fi/luru

Aiheeseen liittyvää