Edellinen Luomumansikan satokausi on alkanut – löydä lähin luomumansikkatila
Seuraava Luomutiloilla juhlitaan luonnon päivää 28.8.
Uutiset

Yhteistyö edellyttää edelläkävijyyttä

Jaa:
Luomu on Suomessa toistaiseksi pieni toimiala, jonka vahvistamiseksi tekee työtä monta eri järjestöä. Pro Luomu perustettiin aikanaan yhtenäistämään hajanaista luomukenttää. Onko yhteistyö tiivistynyt ja hyödyttänyt alaa? Tätä arvioivat nyt luomualan järjestöjen edustajat Jaana Elo ja Aira Sevón, jotka kumpikin ovat toimineet luomualalla jo ennen Pro Luomun perustamista.

– Pro Luomu on vienyt eteenpäin yleistä luomun kasvua tuomalla eri tekijät yhteen, pois omista poteroistaan. Pro Luomusta on tullut hyvä keskustelufoorumi, ja sen myötä on syntynyt yhteistyötä, analysoi Aira Sevón Yhdistyneistä luomutuottajista, joka on luomualan järjestöistä nuorin.

Jaana Elo arvio asiaa sekä MTK:n että Luomuliiton näkökulmista. Hän on MTK Luomun puheenjohtaja ja Luomuliiton asiantuntija.

– Yhteistyö on tiivistynyt. Arvoketjuryhmien myötä toiminta on jalkautunut koko ketjuun. Pro Luomun alku oli toimintamallien ja -tapojen hakemista, mutta minusta suunta on ollut oikea. Yhteen hiileen puhaltaminen on luomun elinehto ja minusta hienointa on, että eri luomutoimijat keskustelevat ja asioista voidaan sopia, vaikka kaikki tavoitteet ja ajatukset eivät aina ole yksi yhteen, Jaana Elo sanoo.

Aira Sevón toimii Yhdistyneissä luomutuottajissa ja on kansainvälisen luomualan järjestön, IFOAM Organics Europen hallituksen jäsen.

Tarvitaanko näin paljon järjestöjä?

Pro Luomua lukuun ottamatta luomualan järjestöt ovat pääosin viljelijöiden järjestöjä. Tarvitaanko näin montaa toimijaa edistämään noin 5 000 luomutuottajan yrittämistä?

– Emme tarvitse useita järjestöjä, mutta asiantuntemusta tarvitaan, toteaa Aira Sevón.

Luomualan järjestöjen moninaisuutta selittänee se, että jokainen luomun tuotantosuunta vaatii omaa osaamistaan. Järjestöt ovat kaikki luomun näkökulmasta pieniä, eikä niiden asiantuntemus yksinään kata koko alaa. Luomualan yhteinen näkemys edellyttää siten järjestöjen sujuvaa yhteisteistyötä, erityisesti silloin kun halutaan vaikuttaa luomunkin kannalta keskeisiin linjauksiin, kuten CAP-strategiaan ja luomuohjelmaan tai kansainvälisesti niin, että myös Suomen näkemykset saadaan EU:n päättäviin pöytiin. Suomella on hyvä äänitorvi Euroopan luomualan järjestössä, sillä Aira Sevón on kansainvälisen luomualan järjestön, IFOAM Organics Europen hallituksen jäsen.

Tarvitaan edelläkävijyyttä

– Luomun etu on se, että meillä on paljon innovatiivisia ihmisiä, jotka tuovat uusia ratkaisuja. Keksivät käytännössä ihan uusia juttuja, eivätkä jää siihen vanhaan poteroon, iloitsee Aira Sevón.

Samankaltaista edelläkävijyyttä hän perää myös luomualan järjestöiltä:

– Pitää luoda uutta eikä vain kopioida vanhaa. Pro Luomu on luonut luomualalle uutta, hän sanoo.

Samankaltaisen etunojan tunnistaa myös Jaana Elo.

– Pro Luomu on ollut proaktiivinen, mikä on varmasti osaltaan myös auttanut luomukysynnän kasvussa. Jos me ihmiset otettiin digiloikka koronan takia, on kotimainen ruoantuotanto ottanut luomuloikan näiden 10 vuoden aikana – ja varmasti Pro Luomulla on ollut osansa tässä, hän sanoo.

Jaana Elo on MTK Luomun puheenjohtaja ja Luomuliiton asiantuntija.

Muistoja matkan varrelta

Molemmille on helppoa nimetä se vahvimmin mieleen jäänyt muisto Pro Luomun taipaleelta.

– Ehdottomasti meidän yhteinen kiertueemme noin 10 vuotta sitten. Kaikki ne erilaiset paikat ja ihmiset matkan varrella erilaisine ”uskomuksineen”, muistelee Jaana Elo.

Jaanan muistelema kiertue oli osa Lisää Luomua -kiertuetta, joka toteutettiin 11 paikkakunnalla vuosina 2012–2013. Kiertueella heräteltiin tuottajia harkitsemaan luomuun siirtymistä muun muassa Jaanan esityksellä siitä, ettei luomubyrokratia ole vaikeaa.

Aira Sevón palaa muistoissaan Hanasaareen seminaariin, jossa Pro Luomun tuolloinen puheenjohtaja Ilkka Alarotu kertoi uutisen.

– Ilkka kertoi, että S-ryhmä tulee muuttamaan luomun hinnoittelua niin, että luomutuotteeseen voi helposti tarttua. Tuolloin ymmärsin, että ollaan ison muutoksen edessä, koska tuo signaali tulisi ohjaamaan myös muita. Ilkan ilmoitus oli niin kova, että minun polveni tärisivät, kun astelin pitämään oman puheenvuoroni heti Ilkan jälkeen, hän muistelee.


Tunnetko luomualan toimijat:

Biodynaaminen yhdistys

Yhdistys on rakentanut jo vuodesta 1946 tukijalkaa luonnonmukaiselle viljelylle. Biodynaaminen viljely on yksi vanhimmista luomutuotannon muodoista. Sillä on omat, luomua tiukemmat kansainväliset sääntönsä ja biodynaamisesti viljellyn tuotteen tunnistaa Demeter-tuotemerkistä. Biodynaaminen yhdistys julkaisee Demeter-lehteä.

Luomuliitto

Luomuliitto haluaa edistää suomalaista luomutuotantoa sekä yritys- ja kuluttajatoimintaa ja saada luomun hyödyt tehokkaammin yhteiskunnan ja maaseudun käyttöön. Luomuliitto toimii valtakunnallisesti ja sen 12 luomuyhdistystä paikallisesti. Luomuliitto julkaisee Luomu-lehteä.

MTK/SLC – MTK Luomu

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) ja ruotsinkielinen sisarjärjestönsä Svenska landbruksproducenternas Centralförbund (SLC) ovat ammatti- ja etujärjestöjä maanviljelijöille, metsänomistajille ja maaseutuyrittäjille. Tätä ne haluavat olla myös luomutuottajille. MTK:n alaisuudessa toimii MTK:n luomuverkosto, MTK Luomu. SLC:llä on oma luomuvaliokuntansa.

Yhdistyneet luomutuottajat ry

Yhdistyneet luomutuottajat ovat luomutuottajien edunvalvojia. Heidän tarkoituksensa on toimia erityisesti luomun maatalouspoliittisen lainsäädännön asiantuntijana.

Kaikki yllämainitut yhdistykset ovat Pro Luomu ry:n jäseniä.

Aiheeseen liittyvää