Edellinen Luomumansikkaa saa avomaalta juhannuksesta lähtien – luomuviljely tukee pölyttäjäkantoja ja ekosysteemin toimivuutta
Yleinen

Suomalainen luomupensasmustikka on loppukesän suosikki

Jaa:
Loppukesällä satokautensa aloittaa luomupensasmustikka, joka on monen kuluttajan suosikki muun muassa makunsa ansiosta.

Luomupensasmustikan saaminen pakattuna kaupan hyllylle vaatii luomuviljelijältä suuren määrän työtä, joka tehdään ilman koneita. Pensaiden ja maaperän hoitaminen luonnonmukaisin keinoin palkitsee kuitenkin viljelijänsä makeudellaan ja pitkäikäisyydellään.

”Pensasmustikka on luomuna monta kertaa makeampi ja aromikkaampi. Se johtuu maaperästä: luomutuotannossa ei käytetä kasvinsuojeluaineita ja lannoitteet ovat luomua. Pensaat, jotka istutimme vuonna 1998, tuottavat edelleen satoa”, kertoo Lepomäen tilalla luomupensasmustikkaa viljelevä Hannele Mäntyjärvi.

Luomupensasmustikan sato on riippuvainen Pohjolan sääolosuhteista. Vaikka talvella pensaiden suojaksi sataisi paksu lumipeite, kevään tullessa halla voi viedä kukat. Kesällä liiallisen sateen tai kuivuuden takia marjat voivat jäädä kehittymättä ja kypsymättä. Satokaudella perinteinen suomalainen kesäsää, eli sopivasti sadetta ja auringon paistetta, onkin pensasmustikalle suotuisin.

Suomalainen luomupensasmustikka kypsyy rauhassa maukkaaksi ja meheväksi ennen poimintaa. Kuva: Tapani Mäntyjärvi

Käytössä kotimainen lajike

Jyväskylässä toimiva Lepomäen tila on yksi Suomen suurimmista ja vanhimmista luomupensasmustikkaa tuottavista tiloista. Lajikkeina on alusta alkaen toiminut kotimaiset Aino ja Alvar, joiden jalostuksessa on käytetty muun muassa metsämustikkaa, juolukkaa sekä variksen marjaa. Aino ja Alvar ovat ensimmäiset Suomessa jalostetut pensasmustikkalajikkeet, joita viljellään vain Suomessa.

Ulkomaiseen marjaan verrattuna, kotimainen luomupensasmustikka saa kypsyä rauhassa maukkaaksi ja meheväksi ennen kuin se poimitaan. Myös poiminta tapahtuu käsin tarkasti valikoiden, jotta kuluttajalle päätyvät vain laadukkaimmat marjat.

”Luomupensasmustikka on monipuolinen raaka-aine, joka sopii niin makeaan kuin suolaiseen ruuanlaittoon. Siitä valmistuu esimerkiksi herkullinen barbeque-kastike grilliruokien maustamiseen”, vinkkaa Hannele Mäntyjärvi.

Suomalaisen luomupensasmustikan saatavuus on hyvä, satokaudella herkutellaan tuoremarjalla ja muina aikoina sitä löytyy kauppojen pakastealtaasta. Heinä-elokuun vaihteesta lähtien Lepomäen luomupensasmustikoita on mahdollista ostaa myös S-Ryhmän tuotevalikoimasta tuoremarjana Kotimaista-brändillä.

Aiheeseen liittyvää