Edellinen Luomulle oma päivä EU:ssa
Seuraava Luomuelintarvikepäivä: luomualan näyteikkuna ja loistava paikka verkostoitua
Uutiset

Pro Luomu kiritti Suomeen luomupuuronsyönnin ME:n 2017

Jaa:
Maailman ensimmäinen ja ainoa luomupuuronsyönnin maailmanennätys syntyi keskiviikkona 6.9.2017. Päivän aikana syötiin yhteensä 390 230 luomupuuroannosta.

Pro Luomun koordinoiman Luomupuuron maailmanennätys -tempauksen tavoitteena oli tehdä luomua tunnetuksi helpolla ja hauskalla tavalla. Siinä myös onnistuttiin yli odotusten: tempauksessa oli mukana yli 300 organisaatiota, sosiaalisen median kautta siihen osallistui 2 300 kuluttajaa ja päivän medianäkyvyys oli huikea.

Anu Arolaakso, EkoCentria

Idean Luomupuuron ME-tempauksesta esitti hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta työpajassa, jossa ideoitiin tapaa, jolla luomuala voisi juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Idea tuntui hyvältä, koska suomalaiset innostuvat kisoista ja onhan maailmanennätys aina saavuttamisen arvoista. Puuro valikoitui ennätyksen kohteeksi, koska se on tyypillinen suomalainen ruoka, jota syövät kaikki vauvoista vaareihin ja sitä voidaan tuunata monella eri tavalla. Saatavuus oli myös kunnossa, eli vaikka jokainen suomalainen söisi puuroa, luomuhiutaleet eivät loppuisi kesken.

– Luotin toki ideaan, mutta että se onnistui niin hyvin ja ruokapalvelut lähtivät sankoin joukoin siihen mukaan, oli positiivinen yllätys, muistelee Anu Arolaakso.

– Hulluja ideoita voi aina suoltaa, mutta niiden toteuttaminen on toinen juttu. Pro Luomun rooli oli keskeinen puurotempauksen toteuttamisessa, kiitos siitä.

Puuro on lempiruokien kärjessä

Palaute Luomupuuropäivästä oli hyvää. Ammattikeittiöt kiittelivät sitä, että tempaus oli helppo toteuttaa tutun puuron ja valmiin aineiston avulla. Palautteessa korostui sekä puuron merkitys suomalaisessa ruokakulttuurissa että yhdessä tekeminen.

– Vieläkin kuulee päivästä positiivista palautetta, monilla keittiöillä puuropäivädiplomi on yhä seinällä ja he kyselevät, että milloin tempaus uusitaan. Lapset pitävät puurosta, se on kouluissa lempiruokien top 5:ssä. Puuropäivinä ruuan menekki on hyvä, kuvaa Anu Arolaakso keittiöiden tunnelmia.

Tempauksen tavoitteena oli rohkaista ammattikeittiöitä lisäämään luomua. Tuolloin kuntien ruokapalveluille tehdyn kyselyn mukaan yli puolet kyselyyn vastanneista (57 %) piti mahdollisena, että heidän kuntansa siirtyisi puurohiutaleiden osalta tarjoamaan pelkästään luomua.

– Vaikea arvioida miten suuri osuus julkisista ruokapalveluista käyttää luomuhiutaleita, mutta selvästi luomuhiutaleiden käyttö on lisääntynyt, arvioi Anu Arolaakso.

– Niiden hintaero tavanomaiseen on pieni ja saatavuus on parantunut. Pääsääntöisesti julkiset ruokapalvelut kilpailuttavat nykyisin puurohiutaleet myös luomuna. Kaikki julkisen sektorin Portaat Luomuun-keittiöt käyttävät luomuhiutaleita.

Puurobaari oli menestys

ME-tempauksesta innostuivat useat organisaatiot ja yritykset. Yksi vahvasti mukana ollut yritys oli Myllärin luomutuotteita valmistava Helsingin Mylly, joka avasi pop-up -puurobaarin Helsingin rautatieasemalle.

Niklas Kumlin, Helsingin Mylly

– Me satsasimme paljon tähän päivään. Kun kyseessä oli luomupuuron ME, niin tietysti halusimme olla näkyvästi mukana. Meillä oli ilmoitus puurobaarista Hesarin etusivulla, muistelee Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin.

– Vilkas päivä, paljon väkeä, ja välillä aikamoinen härdelli. Paljon puuroa pistettiin menemään. Kaikki olivat ilahtuneita, kun saivat lämmintä puuroa ja palaute oli pelkkää positiivista. Helsingin lisäksi meillä oli myös Vaasassa tapahtuma, jossa jaettiin luomuhiutalekoteloita kuluttajille, täydentää markkinointipäällikkö Minna Anttonen Helsingin Myllystä.

Tuolloin, neljä vuotta sitten, puuro oli trendiruoka. Puuron suosio ei ole hiipunut, mutta aamupalatrendissä on nyt muuta, esimerkiksi myslit ja granolat ovat pinnalla.

– Puuro kuitenkin on ja pysyy aamiaispöydässä, ei se mihinkään katoa ja vahvan kauratrendin myötä kaurapuuro kyllä nauttii suosiota, analysoi Niklas Kumlin.

– Nyt kun moni on ollut etätöissä ja paljon kotona, niin puuroa on tehty myös lounaaksi. Se on niin helppoa ja nopeaa, toteaa Minna Anttonen.

Kampanjoilla murretaan ennakkoluuloja

Helsingin Mylly liittyi Pro Luomun jäseneksi heti perustamisvuonna ja on ollut mukana useissa Pro Luomun kampanjoissa. Kokemukset ovat olleet hyviä.

– Pro Luomu on tuonut toimijat yhteen ja tehnyt hyvää työtä. En tiedä, missä me voitaisiin keskustella yhteisistä asioita, jos ei olisi Pro Luomua. Kaikki kampanjat ovat olleet hyviä ja esimerkiksi EU- rahoituksen saaminen kampanjointiin on ollut hieno juttu, kiittelee Niklas Kumlin.

Markkinoinnista vastaava Minna Anttonen myöntää, että yhteiskampanjoiden haasteena on välillä yksittäisen yrityksen näkyvyys.

– Kyllähän sitä välillä miettii, miten oma brändi oikein pääsisi näkyville. Mutta toki on hyvä, että luomusta yleisesti puhutaan ja kun markkina kasvaa, niin se hyödyntää meitä kaikkia alan toimijoita.

Niklas Kumlinin mielestä luomu istuu hyvin ajan henkeen.

– Luomulla on paljon potentiaalia ponnistaa tähän vastuullisuuden aikaan. Luomun mielikuvassa on vielä vähän korjaamista, sillä jotkut pitävät luomua laadullisesti jopa heikompana. Kampanjoilla voidaan tehdä luomua tutuksi ja murtaa näitä sitkeitä ennakkoluuloja, hän sanoo.

Haastateltavat kiittelevät sitä, että EU on ottanut luomun vahvasti mukaan uusiin strategioihinsa. Yhtenä osoituksena on äskettäin julkaistu EU:n oma vuosittainen luomupäivä, jota vietetään tästä vuodesta lähtien aina syyskuun 23. päivänä. Sopisiko se uuteen luomutempaukseen?


Luomupuuron ME

  • Luomupuuron ME-tempaus oli osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa, jota juhlittiin pitkin vuotta erilaisin tapahtumin. Suomi 100 -juhlavuoden teema oli yhdessä ja ruoka-aiheisten tapahtumien teema oli ”Syödään yhdessä”, jota koordinoi ELO-säätiö. Syödään yhdessä -teemaan liittyi tapahtuma jokaisen kuukauden 6. päivänä. Syyskuun kuudentena järjestetty Luomupuuron ME -tempaus saavutti näistä suurimman medianäkyvyyden.
  • Luomupuuroa todellakin syötiin yhdessä, sillä ennätyspäivänä luomupuuroa tarjosi lähes joka neljäs suomalaiskunta ruokapalveluissaan, myös suurimmat kaupungit.
  • Ennätystahtiin luomupuuroa lusikoitiin etenkin kouluissa ja muissa oppilaitoksessa, joita osallistui ME:n tekoon yhteensä noin 900. Oman vahvan panoksensa ennätykseen antoivat myös 1 200 päiväkotia.
  • Luomupuuroa nautittiin mm. Suomen kaikissa varuskunnissa ja vankiloissa, kymmenissä yhdistyksissä, Sokos-hotelleissa ja ABC-asemilla, työpaikoilla, maatiloilla ja tietysti yksityiskodeissa.
  • Lisäksi monet ruoka-alan yritykset ja hankkeet tarjoilivat luomupuuroa kaupunkien kaduilla tai toreilla. Myös virallinen Suomi osallistui: luomupuuroa syötiin useissa ELY-keskuksissa, monissa Suomen suurlähetystöissä sekä maa- ja metsätalousministeriössä.
  • Luomupuuron maailmanennätystulos oli 390 230 puuroannosta. Se kirjattiin jättimäiseen diplomiin, joka luovutettiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden pääsihteerille, Pekka Timoselle.

Aiheeseen liittyvää