Edellinen Lihayhtiöiden yhteistyö lisää luomulihan tarjontaa
Seuraava Uusi tukikausi luo vakaan pohjan luomutuotannon kehittämiselle
Uutiset

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen luomusikalavideo ei oikein shokeeraa

Jaa:

Oikeutta Eläimille -yhdistys julkaisi tänään salaa kuvatun videon luomusikatilalta Karkkilasta. Suomessa on yhteensä 13 luomusikatilaa.

Tuotantoeläinten hyvinvointi on luomukotieläintuotannon keskeisin tavoite, ja siihen pyritään monin keinoin. On erittäin ikävää, että sinänsä hyvää asiaa eli eläinten oikeuksia ajava Oikeutta Eläimille -yhdistys ottaa niin jyrkän kannan luomukotieläintuotantoon.

Kaiken kotieläintuotannon lopettamista ja täyttä veganismia ajava yhdistys haluaa näin viedä kuluttajilta mahdollisuuden valita lautaselleen eettisiä kotieläintuotteita.

Salaa kuvatut possut eivät näytä kärsiviltä

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen mukaan eläinten olot salakuvatulla luomutilalla ovat ”luomuvaatimuksista huolimatta ankeat ja ahtaat”. Yhdistyksen tiedotteessa todetaan, että ”sioilla oli poikkeuksellisen paljon osin tai kokonaan purtuja häntiä”. Lisäksi huomautetaan, että ”Osa vammautuneista eläimistä oli eristetty ahtaisiin karsinoihin”.

Yöllä kuvatulla videolla käyskentelee rauhallisia ja hyvin ravittuja possuja, joilla ei näytä olevan ahdasta. Osa eläimistä ei vaivaudu keskeyttämään uniaan kutsumattomien vieraiden takia, osa tulee tutkimaan vieraita kameroineen uteliaina, mikä kertoo niiden luottavan ihmisiin.

Ulkoilukarsinat ovat tyhjät, kuten yöllä kuuluukin. Sairaskarsinassa olevalla eläimellä on hyvin tilaa: oma karsina takaa sille rauhalliset toipumisolosuhteet.

Luomuehtojen tavoitteena hyvinvoiva eläin

Luomuehtojen mukaan lihasioilla on oltava tilaa 1,5 neliötä per eläin, mikä on kolmannes enemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa. Eläintä kohti tämä voi tuntua vähäiseltä, mutta karsinoiden kokoa se kasvattaa melkoisesti. Luomuehtojen mukaan karsinoissa on oltava virikkeenä esimerkiksi kuivikkeita, joita siat mielellään tonkivat ja tekevät niihin pesiä.

Videolla monella sialla näkyy pureskeltu hännänpää. Tämä ongelma on tiedostettu kuvatulla tilalla, ja eläimet ovat eläinlääkärin hoidossa. Hännänpureskelun syytä selvitetään, jotta se saataisiin loppumaan. Stressin lisäksi syynä saattaa olla jokin ruokintavirhe tai esimerkiksi veto.

Kuvatulla luomutilalla pääsee katsomaan tuotantotiloja, jos siitä erikseen sovitaan; esimerkiksi eläintautien tarttumisriskin takia mihinkään sikalaan ei pidä mennä ilman asiallista suojavarustusta. Oikeutta Eläimille -yhdistyksen olisikin suonut pyytävän kuvauslupaa avoimesti ja päiväsaikaan, jolloin luomusikoja olisi päässyt kuvaamaan myös ulkoilupuuhissaan.

Kuvassa oleva luomusika ei liity juttuun. Kuva: Leena Saari/Pro Luomu

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, puh. 040 581 9252

Aiheeseen liittyvää