Jokaisen myynnissä olevan kananmunan kuoressa on leima, jonka ensimmäinen numero kertoo munan tuotantotavan. Nolla kertoo, että proteiinipommi on munittu luomukanalassa.
Kymmenessä vuodessa luomumunien tuotanto Suomessa on 3,5-kertaistunut. Erityisen nopeaa kehitys on ollut aivan viime aikoina. Vuonna 2017 luomukanat munivat yhteensä 3,9 miljoonaa kiloa munia. Luomukanoja oli yhteensä yli 230 000 lintua, ja niitä piti 51 luomutilaa.
Hyvinvointi maksaa vähän enemmän
Luomumunista maksetaan tuottajille enemmän kuin virikehäkki- tai lattiakanalan munista. Myös niiden kuluttajahinta on muita korkeampi. Hintaero selittyy luomukanalan reippaasti korkeammilla rakennuskustannuksilla ja muilla luomutuotannon ehdoilla, jotka aiheuttavat kustannuksia – yksi niistä on muuntogeenisen rehun kielto luomukanojen ruokinnassa. Luomuvaatimuksista monet parantavat eläinten hyvinvointia.
Luomukanalassa on tilaa ja valoa
Luomukana elää lajitovereihinsa nähden leveästi ja monenlaisista virikkeistä nauttien. Luomukanalassa saa asua enintään kuusi kanaa neliömetrillä ja luonnonvalo pääsee sisään kanalan ikkunoista. Tavanomaisessa tuotannossa lintuja voi olla yhdeksän neliöllä, eikä kanaloissa yleensä ole ikkunoita.
Luomukanalan varusteluun kuuluvat kanoille lajityypillisesti tärkeät asiat: orret ja munintapesät. Häkit niistä puuttuvat tyystin – kaikki kanat liikkuvat vapaasti. Yhdessä kanalassa saa asua enintään 3 000 siivekästä.
Kesäisin nautitaan ulkoilusta
Kanalan pehkussa kuopsuttelun ohella luomukanat pääsevät toukokuusta lokakuuhun ulkoilemaan. Hiekkakylvyt ja muu kanamainen aktiivisuus on mahdollista ulkotarhoissa, joissa koko alueen peittävät verkkoaidat estävät luonnonlintujen pääsyn kanatarhoihin. Ulkoilutilaa on oltava vähintään neljä neliömetriä kanaa kohti.
Luomukanan menu on vivahteikas. Kanoja ruokitaan luonnonmukaisesti tuotetulla vilja- ja valkuaisrehulla, joka on peräisin pääasiassa kotitilalta tai lähialueen luomuviljelijöiltä. Lisäksi luomulinnoille tarjoillaan juureksia ja virikeheinää. Kesäisin luomukanat nokkivat tuoretta ruohoa.
Tämä aineisto on tuotettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.