Edellinen Tehdään Merkkitekoja!
Seuraava Nollamuna on paras muna
Luomumunia
Blogit

Miska Kuusela: Luomu toimii kananmunissa

Jaa:
Kananmunat ovat siitä poikkeuksellinen tuoteryhmä, että tuotantomuotoja on peräti neljä: luomun lisäksi häkki-, vapaa- ja ulkokanalan munat.
Teksti: toimitusjohtaja Miska Kuusela, Dava Foods Finland
Miska KuuselaLisäksi käytössä on monia muita nimityksiä ja markkinointitermejä, kuten free-range-, virike-, lattia-, avo- ja orsikanalan munat. Jo taakse jääneiden kananmunaa koskevien kolesterolipelkojen jäljiltä hyllyssä on myös omega-munia.

Kuluttaja on näistä aika hämmentynyt, mutta koska luomu on brändi sellaisenaan, luomu tunnistetaan ja koetaan näistä korkealaatuisimmaksi.

Poikkeuksellista on myös, että kananmunissa luomun markkinaosuus on korkeampi kuin missään muussa tuoteryhmässä, yli 15 % – vaikka samaan aikaan luomun hintapreemio munissa on myös poikkeuksellisen suuri tavallisiin verrattuna.

Munien kulutus on tasaisessa kasvussa, ja niistä onkin moneksi. Ne ovat helppo- ja monikäyttöistä ja edullista ruokaa. Kananmunan ravintosisältö on lähes täydellinen, vain C-vitamiini ja kuidut puuttuvat. Kuidut suosittelen täydentämään tietysti kauralla 🙂

Munanvalkuainen on erinomaista proteiinia, sen aminohappokoostumus on kattava ja proteiinin bioavailabiliteetti korkea, eli elimistö saa proteiinin oikeasti käyttöön lihasten rakennusaineeksi.

Riittävä proteiininsaanti on tärkeää erityisesti ikääntyneille lihaskadon ehkäisemiseksi ja kuntoilijoille lihasten rakennusaineeksi. Munanvalkuaisesta sitä saa helposti ja vähäkalorisena, eikä muutaman päivittäisen kananmunan keltuaisestakaan paljon kaloreita kerry. Munanvalkuaispohjaiset juomat ovat tulevaisuuden kasvava tuoteryhmä. (Itse juon munanvalkuaisella ryyditettyä kahvia. Kuulostaa oudolta, mutta toimii.)

Munat ovat myös hyvin ekologista ruokaa, eläinperäisistä selvästi paras, ja luomumunat tietysti ”best of the best”.

”Cage-free” on yleinen käsite muissa maissa, mutta Suomessa vielä melko tuntematon. Se tarkoittaa siis muita tuotantomuotoja kuin häkkikanaloita. Suomessakin ”häkkivastaisuus” on nousussa, ja luomu ja vapaa kasvavat. Free-range on Suomessa hyvin pientä, ja se on hankala tuotantomuoto lintuinfluenssakausien takia.

Viime kädessä kuitenkin kuluttaja valinnoillaan päättää, mitä tuotetaan ja myydään, ja tuotanto kyllä taipuu siihen. Tämän päivän kuluttajille ei mikään ulkopuolinen taho voi sanella ruokavalintoja koskevia arvoja ja mielipiteitä.

Dava Foods panostaa voimakkaasti luomuun. Kultamuna-kananmunat ovat nyt kokonaan ”häkittömiä” eli vain vapaata tai luomua. Uusissa pakkauksissa tämä linjaus sekä munien tuotantomuoto tuodaan selkeästi esiin, jolloin valinta on helppo.

Kultamuna on mukana #Merkkitekoja-kampanjassa. Kultamuna-luomumunia

Aiheeseen liittyvää