Edellinen Luomun ja juuren maukas liitto
Seuraava Luomu kestävän ruoantuotannon veturiksi EU:n uusissa strategioissa
Yleinen

Luonnonmukaisesti kotipuutarhassa – pörriäinen pelastuu ja maa voi hyvin

Jaa:
Kotipuutarhassa kannattaa parantaa maan kasvukuntoa ja ylläpitää monimuotoisuutta luonnonmukaisin menetelmin. Tuholaiset pysyvät kurissa vuoroviljelyllä, oikeilla lajikevalinnoilla ja biologisilla torjuntamenetelmillä. Kemialliset torjunta-aineet eivät luomupuutarhaan kuulu.

Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski suosittelee kaikille kotipuutarhureille luonnonmukaisia menetelmiä puutarhaan ja kasvimaalle. Yhdistys viljelee Annalan puutarhaa Helsingin Vanhassakaupungissa sekä edistää luonnonmukaista harrasteviljelyä ja kasvien monipuolista käyttöä.

– Luonnonmukainen viljely on ekoteko, joka parantaa maata ja sitoo myös hiiltä maaperään. Se lisää kaikilla tavoin myös luonnon monimuotoisuutta, kertoo Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski.

– Ja ovathan luomuna kasvatetut kasvikset toki maukkaampia ja terveellisempiä!

Kun maa on hyvässä kunnossa, kasvit saavat tarvitsemansa veden ja ravinteet helpommin. Luonnonmukainen viljely perustuukin maan hyvään kasvukuntoon. Siksi pelkkien kasvien tarvitsemien ravinteiden sijaan maahan lisätään humusta käyttämällä eloperäisiä ravinteita ja maanparannusaineita.

– Kotipuutarhaan ja kasvimaalle sopivia lannoitteita ovat komposti, palanut karjanlanta ja kasviperäinen luonnonlannoite. Lisäksi erilaisilla katteilla saadaan lisättyä maahan eloperäistä ainetta, sanoo Katja Uski.

Talvivalkosipuli viihtyy oljella katetussa loivassa kohopenkissä.

Luonnonmukaiset torjuntakeinot

Annalan puutarhassa käytetään kompostin lisäksi erilaisia viherkäytteitä ja -vesiä lannoitteeksi ja tuholaisten torjunnassa. Tuholaisia torjutaan myös vuoro- ja sekaviljelyllä ja rikkakasveja katteella.

Puutarhamyymälöissä kuluttajille on myynnissä myös kemiallisia torjunta-aineita, jotka eivät ole luomuviljelyssä hyväksyttyjä. Esimerkiksi glyfosaattivalmisteita on Suomessa yhteensä 40, joista parikymmentä on kuluttajamyynnissä. Lisäksi edelleen löytyy joitakin neonikotinoideja sisältäviä torjunta-aineita. Tukes, jonka tehtävänä on vähentää kemikaaleista aiheutuvia terveys- ja ympäristöhaittoja, suosittelee että kotipuutarhoissa ei käytettäisi näitä valmisteita lainkaan.

Katja Uskin mukaan kotipuutarhurilla on paljonkin keinoja, joilla tuholaisia ja rikkakasveja voi torjua luonnonmukaisesti.

– Kaaliverkoilla ja harsoilla voi pitää tuholaiset kurissa. Samoin karkote- tai houkutuskasvit ovat hyödyllisiä, esimerkiksi kaalikasveja suojaamaan voi istuttaa kasvimaan laidalle houkutuskasvin, joka kiinnostaa tuholaisia varsinaista viljelykasvia enemmän, hän kertoo.

Sekaviljelyä ja monimuotoisuutta

Annalan kasvimaalla on iloinen, mutta tarkkaan suunniteltu sekamelska. Rivien päihin istutetaan karkotekasviksi muun muassa kääpiösamettikukkaa, jonka juuriston erittämä aine karkottaa sukkulamatoja ja tuoksu tuhohyönteisiä. Viljeltävät kasvit on sijoitettu siten, että kaikilla on vierellään sopiva kumppani, joka edesauttaa kasvamista joko torjumalla tuholaisia, antamalla kasvutuen tai parantamalla makua.

– Hyviä kumppanuuskasveja ovat esimerkiksi porkkana ja sipuli sekä pensaspapu ja maissi. Lisäksi voi kylvää viherkatetta, kuten persianapilaa, joka vie tilaa rikkaruohoilta ja sitoo typpeä viljelykasvin käyttöön, kertoo Katja Uski.

Kun kasvimaalla on paljon erilaisia kasveja, hyödylliset ötökät, kuten pölyttäjät ja petohyönteiset viihtyvät, ja tuholaiset ja kasvitauditkin pysyvät paremmin kurissa. Kastemadot viihtyvät katteen alla ja eloperäiset lannoitteet aktivoivat maaperän mikrobitoimintaa. Annalan puutarhassa käykin koko kesän monimuotoinen vilinä niin maan päällä kuin maan allakin.

Pölyttäjät ja muut pörriäiset viihtyvät Annalan puutarhassa.

Luomua puutarhakaupasta

Puutarhakaupassa luomumerkillä eli EU:n luomutunnuksella merkittyjä tuotteita ovat luomusiemenet ja esimerkiksi vihannesten ja yrttien luomutaimet. Ne on tuotettu EU:n luomutuotantoa koskevien säädösten mukaisesti eli niissä ei ole käytetty keinolannoitteita tai kemiallisia torjunta-aineita.

Eloperäiset, luonnonmukaiseen viljelyyn ja puutarhaan sopivat lannoitteet ja mullat on usein varustettu esimerkiksi maininnalla siitä, että tuote soveltuu luomuviljelyyn tai merkinnällä ”luomu”. Tuotteet, jotka tällaista mainintaa voivat käyttää, löytyvät Ruokaviraston luomulannoiteluettelosta, ja ne sisältävät vain luonnonmukaisessa tuotannossa sallittuja ainesosia.

– Lannoitteissa luomua osataan jo etsiä, mutta kasvualustojen eli mullan kohdalla ei luomun eroa tavanomaiseen vielä tiedosteta. Ehkä ajatellaan, että multapussi ei voi sisältää muuta kuin multaa, kertoo Biolan Oy:n tiedottaja ja puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Puutarhakaupoista lähtee kotipuutarhoihin valtava määrä multaa vuosittain. Lähes kaikissa on mukana lannoitteita. Luonnonmukaiseen viljelyyn sopivassa mullassa lannoitteet ovat eloperäisiä, kuten kanan- tai hevosenlantaa, kun taas osa pusseista sisältää teollisia väkilannoitteita.

– On selvästi nähtävissä, että kotipuutarhurien kiinnostus ekologisuuteen ja kierrätysravinteisiin lisääntyy. Aletaan miettiä, mikä on terveellistä ja mikä on luonnon kannalta järkevää, sanoo Riikka Kerttula.

Kotipuutarhurin nokkoskäyte

1 kg tuoretta tai 250 g kuivattua nokkosta

5 l vettä

Kaada nokkosten päälle noin 20-asteinen vesi ja anna seistä 4–5 vrk tai jopa kaksi viikkoa. Sen jälkeen voimakkaanhajuisen liuoksen voi siivilöidä. Muista laimentaa vedellä 1:10 eli litra käytettä kymmeneen litraa vettä. Nokkoskäyte on erittäin typpipitoinen lannoite.  Lisää vinkkejä: www.hyotykasviyhdistys.fi


              

Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Artikkelissa esitetään tekstin kirjoittajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään tekstin sisältämien tietojen käytöstä.

Aiheeseen liittyvää