Edellinen Laidunnus kuuluu luomuun – lisää eläinten hyvinvointia ja ylläpitää monimuotoisuutta
Seuraava Luomukasvikset tekevät kauppansa – satokausi aikaistunut ja valikoima parantunut
Tiedotteet

Luomun hyvä kasvu jatkui myös poikkeusvuonna

Jaa:
Koronapandemia toi haasteita monille luomualan toimijoille, mutta lisäsi myös kuluttajien kiinnostusta luomuruokaa kohtaan. Vuonna 2020 uusia kotieläintiloja siirtyi luomuun ennätysmäärä, yli sata. Luomu Suomessa 2020 -kooste kokoaa yhteen viime vuoden julkiset luomutilastot.

Luomu Suomessa 2020 -kooste

Eko i Finland 2020 sammanställningen

Vuotta 2020 leimasi maailmaa koetellut koronapandemia, joka aiheutti muutoksia myös monille luomualan toimijoille. Luomutuottajien työvoimansaanti hankaloitui, kun ulkomaista työvoimaa ei saanut Suomeen aiempien vuosien tapaan rajoitusten vuoksi. Koronatilanteen myötä tulleet rajoitukset koettelivat myös ravintola-alaa ja etätyöskentely ja -koulunkäynti vaikutti erityisesti ammattikeittiöihin.

Muun muassa koulujakelutuetun luomumaidon käyttömäärä laski lukuvuonna 2019–2020 edellisvuoteen verrattuna koulujen ollessa osan aikaa suljettuina. Luomun osuus kaikesta koulujakelutuetusta maidosta kuitenkin kasvoi ollen 22 %. Luomumaitoa juotiin kouluissa ja päiväkodeissa yhteensä 2,5 miljoonaa litraa.

Luomukauralla kysyntää maailmalla

Suomen koko peltoalasta luomuviljelyssä oli 13,9 % vuonna 2020. Luomuviljoja tuotettiin Suomessa lähes 156 miljoonaa kiloa, joka oli koko maan viljasadosta 5 %. Luomuviljan sato oli 9 % suurempi kuin edellisvuonna kauran ollen edelleen merkittävin luomuvilja.

– Luomukaura on Suomen viennin veturi sen hyvän laadun ja kasvipohjaisten tuotteiden kasvavan kysynnän vuoksi. Suomalaisilla luomukaurapohjaisilla tuotteilla on hyvät kasvunäkymät myös jatkossa, kertoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

Luomun osuus Suomen jauhojen ja myllytuotteiden viennistä oli peräti 32 % vuonna 2020. Luomuelintarvikkeita vietiin Suomesta maailmalle yhteensä 60 miljoonalla eurolla. Arvo on tuplaantunut parissa vuodessa.

Kotieläintilojen määrä nousussa

Vuonna 2020 luomutiloja oli yhteensä 5010, mikä on 11 % kaikista Suomen tiloista. Vuoden tauon jälkeen uusia luomusitoumuksia tehtiin jälleen, ja luomuun siirtyi 310 uutta tilaa, joista kotieläintiloja oli ennätysmäärä, yli sata.  Uusista tiloista huolimatta tilojen kokonaismäärä kuitenkin laski prosentin edelliseen vuoteen verrattuna.

– Tämä johtui osin luomun tukiehdoista. Kotieläintilat ovat voineet siirtää luomuun ensin vain peltotuotannon, mutta viisivuotisen sitoumuskauden päättyessä nämä tilat ovat joutuneet joko siirtämään kotieläimet luomuun, lisäämään myytävien kasvien viljelyä tai luopumaan luomusta. Sitoumuksen vaatimuksen takia kotieläintiloja on todennäköisesti myös poistunut luomusta, toteaa Aura Lamminparras.

Luomulihan tuotanto kasvoi 17 % ja sitä tuotettiin yhteensä 4,4 miljoonaa kiloa. Tästä noin kolme neljäsosaa oli naudanlihaa. Luomun osuus koko tuotannosta oli suurin lampaanlihalla, josta lähes neljännes on jo luomua.

Luomun kulutus vahvassa kasvussa

Luomua myytiin päivittäistavarakaupoissa noin 409 miljoonalla eurolla vuonna 2020. Myynti lisääntyi 9,7 % edellisvuoteen verrattuna. Suurin markkinaosuus luomulla on viime vuoden tapaan lastenruoissa: tuoteryhmän koko myynnistä 24 % on luomua.

Alkon luomualkoholijuomien myynti litroina kasvoi yli 29 % edelliseen vuoteen verrattuna. Alkon valikoimassa oli yhteensä jo 1412 luomutuotetta, joista 1270 oli mietoja viinejä ja 31 oluita. Viidessä vuodessa valikoima on yli kolminkertaistunut.

– Ympäristövastuullisuus kokonaisuutena on iso trendi juomamaailmassa. Luomu on tutuin ja vanhin Alkon Vihreä valinta -merkinnöistä. Luomuviinien myynnin hurja kasvu vahvistaa sen, että luomu ei ole tärkeä arvo vain puheissa, vaan myös teoissa, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Viidennes suomalaisista kertoo koronapandemian lisänneen kiinnostusta luomuruokaan. Erityisesti alle 30-vuotiaiden miesten kiinnostus luomuruokaa kohtaan on lisääntynyt viime vuosina.

– Ympäristötietoisuus on vahvaa erityisesti nuorten keskuudessa ja tämä näyttäisi heijastuvan myös kiinnostuksena luomuruokaa kohtaan, pohtii Aura Lamminparras

Pro Luomun julkaisema Luomu Suomessa 2020 -kooste tiivistää yhteen julkisten luomutilastojen ja tuoreimpien luomualaa luotaavien kartoitusten tulokset. Koosteen tiedot ovat mm. Ruokaviraston ja Luonnonvarakeskuksen tilastoista sekä Pro Luomun teettämistä tutkimuksista ja selvityksistä.

Luomu Suomessa 2020 -kooste on toteutettu Ruokasektorin koordinaatiohankkeessa, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Aiheeseen liittyvää