Edellinen Pro Luomun syyskokous 29.11.
Seuraava Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa
Luomumunia
Tiedotteet

Luomumunien tuotanto Suomessa lisääntynyt 15 %

Jaa:
Luomumunien tuotanto Suomessa on lisääntynyt 15 % kuluvan vuoden tammi-syyskuussa, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuotantoseuranta. Luomun osuus kaikista munituista munista on noussut noin 7 %:iin.

Luomukananmunien tuotanto on ollut hitaassa mutta vakaassa kasvussa jo pitkään. Viime vuonna luomumunia munittiin Suomessa yhteensä 3,88 miljoonaa kiloa, mikä oli yli kolme kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Munia tuottaa noin 50 luomukanalaa.

Suomen suurimman munapakkaamon DAVA Foods Finlandin toimitusjohtaja Miska Kuusela kertoo, että luomumunien tuotanto ja kulutus kasvaa ja häkkimunien laskee vuosittain noin puoli miljoonaa kiloa. Kuusela toteaa, että luomu näyttää toimivan kananmunissa poikkeuksellisen hyvin.

– Luomun osuus munien tuotantovolyymistä ja varsinkin vähittäismyynnin arvosta on huomattavasti korkeampi kuin luomulla useimmissa muissa tuoteryhmissä, hän perustelee.

Luomun markkinaosuus kananmunien tuoteryhmässä on noin 15–17 % vähittäismyynnin arvosta. Se on paljon, kun sitä vertaa luomun 2,3 % markkinaosuuteen kaupan kaikesta elintarvikemyynnistä. Ilmiö ei rajoitu Suomeen, sillä munat ovat keskimääräistä suositumpi luomutuote monissa muissakin maissa.

Luomukanalla on vapaus liikkua

Luomumunien kasvava suosio on pieni mysteeri jopa alan ammattilaisille. Miska Kuusela pohtii, että luomun erittäin korkea markkinaosuus on erikoista yhdistettynä melko suureen hintaeroon verrattuna halvimpaan vaihtoehtoon.

– Luomumunien tuotanto on toki konkreettisesti paljon häkkimunien tuotantoa kalliimpaa tuottajalle. Yleensä luomun korkeampi hinta leikkaa menekkiä nopeasti. Ilmeisesti kananmunissa luomun lisäarvo on erityisen merkityksellistä myös kuluttajille, hän analysoi.

Kuusela toteaa, että kuluttajan näkökulmasta häkki- ja luomuolosuhteilla on iso ero. Luomukanalassa linnuilla on runsaasti tilaa ja vapaus liikkua, kun taas virikehäkissä kanaa kohti tilaa on vain A4-arkin verran. Lisäksi luomukanoilla on mahdollisuus ulkoilla kesäkuukausina, ja ulkonakin tilaa on oltava enemmän kuin ns. free range -kanoilla.

Eroa on myös rehustuksessa. Luomukanojen rehu on luomutuotettua, eikä niitä saa ruokkia muuntogeenisellä soijalla. Niin ikään antibioottien ja muiden lääkeaineiden käyttöä koskevat säädökset ovat luomukanojen osalta muita tiukemmat. Sen sijaan hygieniavaatimukset ovat samat kuin kaikissa kanaloissa, ja esimerkiksi kansallinen salmonellavalvontaohjelma koskee myös luomukanaloita.

Häkkimunilla yhä vahva asema

Suurin osa Suomessa tuotettavista kananmunista on yhä häkkimunia. Tämän vuoden tammi-syyskuussa munien tuotanto oli yhteensä 55,5 milj. kg, josta munittiin virikehäkeissä 59 %, lattiakanaloissa 32 % ja ulkokanaloissa 2 %. Kuusela huomauttaa, että Suomessa virikehäkkituotannolla on vahva asema, kun sitä vertaa muihin Pohjoismaihin.

– Tanskassa häkkituotanto alkaa olla loppumassa kokonaan, ja Ruotsissakin niiden osuus on paljon pienempi kuin meillä. Uskon kuitenkin, että kehitys vie häkittömään tuotantoon myös Suomessa, sillä se mitä tapahtuu Ruotsissa, tapahtuu myös meillä ajan mittaan, Kuusela pohtii.

Hän arvelee, että isot investoinnit pidättelevät virikehäkkituottajia nykyisessä tuotantomuodossa. Monet maksavat yhä takaisin investointeja, joita tehtiin, kun vanhanmallisesta häkkituotannosta oli EU-lainsäädännön vaatimuksesta siirryttävä nykymuotoisiin häkkeihin vuonna 2012.

Aiheeseen liittyvää