Suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa lukuvuonna 2018–19 tarjotusta rasvattomasta maidosta 19,3 % oli luomua. Rasvatonta koulumaitoa hankittiin lapsille ja nuorille yhteensä noin 15,39 miljoonaa litraa, ja rasvatonta piimää 1,20 miljoonaa litraa. Tiedot ilmenevät Ruokaviraston koulujakelutukea koskevista tilastoista.
Luomumaidon käyttö suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa alkoi lisääntyä syksyllä 2017, kun sille alettiin maksaa korotettua koulujakelutukea. Se on EU:n täysin rahoittamaa tukea.
Koulujakelutukea myönnetään vain rasvattomalle maidolle tai piimälle sekä jogurtille, viilille, rahkalle ja juustolle. Lisäksi tuen piirin kuuluu useita kasviksia ja marjoja kuten lanttu, porkkana, tomaatti ja herukat sekä kevätlukukaudella myös tuontihedelmiä kuten appelsiini ja banaani.
Ylitarkastaja Jenni Anttila Ruokavirastosta arvioi, että kouluissa ja päiväkodeissa käytetään jonkin verran myös luomukevytmaitoa, mutta koska se ei kuulu koulujakelutuen piiriin, se ei näy tilastoissa.
Oulussa juodaan nyt lähellä tuotettua luomumaitoa
Luomumaidon kysyntä kouluissa lisääntyy edelleen. Yksi uusista suurista luomumaidon käyttäjistä on Oulu, joka ryhtyi tarjoamaan päiväkotilapsille ja koululaisille luomumaitoa joulukuussa 2019. Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan maitoa noin 400 000 litraa vuodessa.
Oulun Tilapalvelujen ateriapalvelupäällikkö Pauliina Värttö kertoo, että luomumaitoon päätettiin siirtyä, koska luomumaidon koulujakelutuki nousi alkuvuodesta 2019 ja syksyllä kaupungin maidontoimittajaksi vaihtui Valio. Yhtiö pystyy toimittamaan kaupungin koulujen ja päiväkotien tarvitsemat määrät luomumaitoa.
– Luomumaito tulee lisäksi läheltä, sillä se kerätään noin 120 kilometrin säteellä Oulusta ja jalostetaan täällä Maikkulan meijerissä, Värttö iloitsee.
Luomun toivotaan lisäävän nuorten maidonjuontia
Valtioneuvoston periaatepäätös vuodelta 2013 kannustaa julkisia ruokapalveluja käyttämään luomuraaka-aineita. Oulussa luomumaitoon siirtymistä on mietitty myös ravitsemuksellisesta ja kasvatuksellisesta näkökulmasta.
– Lapset ja nuoret juovat koko ajan vähemmän maitoa, vaikka se olisi D-vitamiinin saannin kannalta tärkeää. Toivomme, että luomun tarjoaminen lisäisi nuorison maidonjuontia, sillä lähellä tuotetun luomumaidon houkuttelevuus on suurempi kuin tavanomaisen maidon, Pauliina Värttö arvioi.
Oulun ateriapalveluissa ensimmäiset luomutuotteet otettiin käyttöön vuonna 2016, kun henkilöstö-, hoiva- ja päiväkodit siirtyivät käyttämään luomuhiutaleita. Henkilöstöravintoloissa luomua on myös pasta, kahvi, tee ja hunaja.
– Nyt sekä Oulun päiväkodit että koulut ovat Portaat luomuun -ohjelmassa portaalla 2, eli niillä on käytössään kaksi luomuraaka-ainetta: puurohiutaleet ja maito. Tavoitteena on, että luomumaito otetaan käyttöön myös muille väestöryhmille tarjottavissa ateriapalveluissa, kuten vanhuspalveluissa, Värttö sanoo.
Luomumaitoa riittää kaikille halukkaille
Koulujakelutuetun luomumaidon kysynnän kasvu näkyy myös Suomen suurimman maidonjalostajan Valion myynnissä. Kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta kertoo, että trendi on edelleen sama, joskin hurjin kasvuvauhti on tasaantunut.
– Sellainen tuntuma on, että luomumaitoon siirtyy koko ajan lisää hankintarenkaita tai kuntia. Monet kunnat miettivät sitä mahdollisuutta ja keskusteluja käydään jatkuvasti, hän sanoo.
Maantieteellisesti luomumaitoa myydään ympäri Suomea. Tollet arvioi, että luomumaidon käytön kasvuvauhti ei voi jatkossa olla yhtä kova kuin aiemmin, koska luomun käyttäjiksi siirtyi viime lukuvuodella monia isoja toimijoita. Hänen mukaansa luomumaitoa riittää jatkossakin kaikille halukkaille kouluille ja päiväkodeille.
– Ainakaan toistaiseksi luomumaidon riittävyys ei ole tullut haasteeksi. Koko koulujakelutukea ajatellen haasteena on, että sitä saa vain rasvattomalle maidolle; monissa kunnissa haluttaisiin tarjota kevytmaitoa, jos se sopii paremmin paikallisiin makutottumuksiin, Tollet toteaa.