Rasvatonta luomumaitoa juodaan jo lähes sadan kunnan päiväkodeissa ja kouluissa
Luomun käyttö julkisissa keittiöissä on kasvussa, ja vuonna 2024 tehdyn selvityksen mukaan jopa 63 % julkisista keittiöistä kertoi käyttävänsä ainakin jotain luomutuotetta päivittäin. Suosituimmat luomutuotteet julkisissa keittiöissä ovat hiutaleet ja maito. EU tukee luomumaidon käyttöä julkisissa keittiöissä korotetulla koulujakelutuella.
Ruokaviraston tilastojen mukaan rasvatonta luomumaitoa juotiin päiväkodeissa ja kouluissa yhteensä 3,1 miljoonaa litraa lukuvuonna 2023–2024. Kaikesta koulujakelutuetusta maidosta luomumaidon osuus nousi 28 %:iin. Luomumaitoa tarjotaan lapsille ja nuorille jo 99 kunnassa. Myös luomukasviksilla on paikkansa koulujen keittiöissä: luomukasviksia syötiin lukuvuoden aikana 16 000 kiloa, ja niiden osuus kaikista koulujakelutuetuista kasviksista oli 0,8 %. Eniten päiväkodeissa ja kouluissa tarjottiin luomubanaania ja -porkkanaa.
Koulujakelutuen määrä rasvattomalle D-vitaminoidulle luomumaidolle on kaksinkertainen tavanomaiseen maitoon verrattuna, mutta kasvisten kohdalla luomun tuki ei ole merkittävästi tavanomaista isompi. Korotettu koulujakelutuki luomun käyttöön on ollut käytössä vuodesta 2017 lähtien, ja se on lisännyt luomumaidon käyttöä merkittävästi.
Luomumarkkina ei lähtenyt vielä nousuun
Vuonna 2024 elintarvikkeiden hinnannousu ja kuluttajien luottamus omaan talouteen heijastuivat edelleen vahvasti päivittäistavarakaupan luomumarkkinaan. Luomutuotteita myytiin Pro Luomun arvion mukaan päivittäistavarakaupassa 335 miljoonalla eurolla, ja myynti laski 5 % edellisestä vuodesta. Luomun osuus päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä oli noin 1,8 %.
Luomun kokonaismyynnin arvoon vaikutti erityisesti isojen luomutuoteryhmien, kuten maidon ja muiden maitotuotteiden sekä hedelmien ja vihannesten myynnin lasku. Nousijoitakin kuitenkin löytyy, esimerkiksi luomulastenruokien markkinaosuus kasvoi ennätykselliseen 25 %:iin myynnin arvosta.
Suomen peltoalasta luomutuotannossa 13,9 %
Vuonna 2024 Suomen luomupeltoala säilyi lähes samana kuin vuotta aiemmin ollen 309 487 hehtaaria. Luomuviljoja tuotettiin yhteensä 143 miljoonaa kiloa, ja niiden osuus koko Suomen viljasadosta oli 4 %.
Luomupeltoalan hehtaarimäärässä ei maakuntatasolla nähty enää yhtä suuria pudotuksia kuin vuotta aiemmin: kuudessa maakunnassa luomupeltoala säilyi samana tai nousi hieman, kun vielä vuotta aiemmin luomupeltoalan osuus laski kaikissa maakunnissa Lappia ja Kymenlaaksoa lukuun ottamatta. Määrällisesti eniten luomupeltoa oli Pohjois-Pohjanmaalla (37 986 ha) sekä Varsinais-Suomessa (35 180 ha).
Suurin luomuviljellyn peltoalan osuus oli jälleen Pohjois-Karjalassa, jossa 25 % koko maakunnan peltoalasta oli luomutuotannossa. Kaikkiaan yhdeksässä maakunnassa luomupeltoalan osuus koko maakunnan peltoalasta kasvoi edellisvuoteen verrattuna.
Luomutilojen tilakoko jatkaa kasvuaan
Luomutiloja oli Suomessa 3995, joka on noin 10 % kaikista Suomen maatiloista. Maakunnista eniten luomutiloja oli Pirkanmaalla (454), Etelä-Pohjanmaalla (408) sekä Varsinais-Suomessa (400). Luomutilojen tilakoko jatkoi kasvuaan jo yhdeksättä vuotta peräkkäin, ja oli keskimäärin 77,5 hehtaaria, joka on huomattavasti enemmän verrattuna Suomen kaikkien maatilojen keskikokoon (55 ha).
Eri tuotantoalojen tilat ja hehtaarit jakautuvat Suomessa eri maakuntiin. Luomueläintiloja oli eniten Pohjois-Pohjanmaalta (108) ja Etelä-Pohjanmaalta (101). Suurimmat luomuviljojen (ruis, vehnä, ohra, kaura) tuotantoalat keskittyivät Varsinais-Suomeen (8761 ha) ja Uudellemaalle (7685 ha). Puutarhatuotannossa kilomääräisesti eniten viljelty luomuvihannes oli luomuporkkana (sato noin 2,5 miljoonaa kiloa), jonka tuotantoalaa oli eniten Pohjanmaalla (32,4 ha) sekä Euroopan parhaana luomualueenakin palkitussa Etelä-Savossa (13,5 ha). Palkinto oli ensimmäinen EU:n luomukilpailusta Suomeen saatu tunnustus. EU:n luomupalkinnoilla halutaan antaa tunnustusta erinomaisesta työstä koko luomun arvoketjussa ja nostaa esiin EU:n parhaat ja innovatiivisimmat luomualan toimijat.
Tutustu Luomu Suomessa 2024 -koosteeseen!
Lisätietoja:
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi
Pro Luomun julkaisema Luomu Suomessa 2024 -kooste tiivistää yhteen julkisten luomutilastojen ja tuoreimpien luomualaa luotaavien kartoitusten tulokset. Koosteen tiedot ovat mm. Ruokaviraston ja Luonnonvarakeskuksen tilastoista sekä Pro Luomun teettämistä tutkimuksista ja selvityksistä.
Luomu Suomessa 2024 -koosteen on tuottanut Verkostoilla voimaa yhteistyöhön – Ruokasektorin koordinaatio -hanke, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.