Edellinen Tuomas Salusjärvi: Yhteinen, jaettu visio vie luomualaa eteenpäin
Seuraava Luomulle oma päivä EU:ssa
Uutiset

Luomuelintarvikkeiden tuotantopaikkamerkintään tulossa muutoksia

Jaa:

Vuoden 2022 alusta alkaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/848 soveltaminen. Luomuelintarvikkeiden suomenkielisiin tuotantopaikkamerkintöihin on tulossa tämän johdosta muutos, joka astuu voimaan 1.1.2022.

Mikä muuttuu?

Vuoden 2022 alusta alkaen käytettäessä EU:n luomulehtimerkkiä, on sen vieressä mainittava, missä tuotteen maatalousperäiset raaka-aineet on tuotettu. Riippuen tapauksesta seuraavat merkintätavat ovat sallittuja:

  1. EU:n maataloudesta”, jos maatalousperäiset raaka-aineet on tuotettu unionissa;
  2. muusta kuin EU:n maataloudesta”, jos maatalousperäiset raaka-aineet on tuotettu kolmansissa maissa;
  3. EU:n ja muusta kuin EU:n maataloudesta”,

”EU:n” ja ”muusta kuin EU:n” sanat voidaan halutessa korvata tai niitä voi täydentää maan nimellä tai maan ja alueen nimellä. Tämä on sallittua, jos kaikki tuotteen maatalousperäiset raaka-aineet on kyseisessä maassa/kyseisellä alueella tuotettuja. Maa merkintä on sallittu, kun enintään 5 % raaka-aineista tulee muualta.

Esimerkiksi maatalousperäisten raaka-aineiden ollessa Suomesta voi luomulehtimerkin viereen merkitä ”Suomen maataloudesta”.

Ruotsikielinen merkintä ei muutu.

Tuotantopaikkamerkintä tulee olla yhdellä EU:n virallisella kielellä pakkausmerkinnöissä.

Muutosaikataulu

Muutos astuu voimaan vuoden 2022 alussa. Uusia sääntöjä voi kuitenkin alkaa soveltamaan jo vuoden 2021 aikana. Siirtymäaikaa vanhoilla merkinnöillä oleville tuotteille on vuoden 2022 loppuun saakka eli vanhoilla pakkausmerkinnöillä olevia tuotteita saa myydä siihen saakka. Myös vanhat pakkaukset voi käyttää vielä vuoden 2022 aikana. Uutta pakkausmateriaalia vanhalla tuotantopaikkamerkintä tavalla ei saa kuitenkaan painattaa lisää enää vuoden 2022 aikana.

Lue lisää

Pakkausmerkintöjen muutokseen kannattaa tutustua tarkemmin Ruokaviraston sivuilla, jossa muutos on selitetty esimerkein.

Tuotantopaikkamerkintä – Ruokavirasto

Aiheeseen liittyvää