Lähiruoka & Luomu –messuilla tuotteitaan esittelevät suomalaiset lähituottajat sekä sertifioidut luomutuottajat. Tapahtumassa jaetaan vuosittain myös Vuoden lähiruokateko –palkinto jonka saajan päättää Lähiruoka & Luomu -messujen kehitysryhmä. Tänä vuonna tunnustus myönnettiin pälkäneläiselle Heikkilän juustolalle.
Messuilla luomuviljelijöistä paikalla olivat lietolainen Suomen makealupiinin edelläkävijä Koivunalhon Luomutila lupiinituotteilla ja –jauhoilla – sekä suuhun sulaneella lupiinibanaanikakulla, Rainingon Luomutila puolestaan esitteli Liedossa kasvatettua kvinoaa sekä Murtolan Hamppufarmi jo varsin laajaksi levinnyttä hampputuoteperhettänsä. Tyrnävältä oli paikalla luomumentorinakin toimiva luomutuottaja Anneli Hynninen ja Pohjolan Luomuhunaja, Italiasta San Canion biodynaamisista käsin poimituista oliiveista kylmäpuristettua öljyä sekä Vantaalla kasvatettuja versosalaatteja. Silmusalaatin viljelevä toimitusjohtaja Samuli Laurikainen kertoili maistiaisten lomassa uudesta kolmen vuoden kehittelytuloksen vaatineesta kuluttajien ilolla vastaanottamasta pakkauksesta.
Kevätpuutarhamessuilla Biolanin osastoilla esillä oli laaja valikoima luomukasvualustoja sekä -lannoitteita. Luonnonmukaisia lannoiteliuoksia ja kasviravinteita oli esille laittanut laajasti myös perheyritys Neko Hämeenlinnasta Suomen ainoa luomupuutarhureita kouluttava ammattiopisto Keuda Saaren Kartano esitteli puolestaan hauskoja ideoita hyönteishotellien toteuttamiseksi.
Samaan aikaan Kevätmessujen kanssa Messukeskuksella järjestettiin myös erikoisruokavalioihin keskittyvä Lautasella –tapahtuma. Tapahtumassa esiteltiin näyttävästi gluteenitonta ruokaa sekä vegaanista ja kasvis- sekä raakaruokaa. Erityisesti erilaiset luomutuotteita välittävät tukut sekä jälleenmyyjät olivat täällä hyvin edustettuina ja mahtuipa joukkoon myös pieni Kontiolahdella toimiva luonnontuotteita jalostava Spies Chef jolla esittelyssä muun muassa luomuraaka-aineista valmistetut vegaaniset liemijauheet makuina liha, kala ja kana.
Kuvat: Sassu Lindström