Suomen ensimmäinen Vuoden Luomukokki -kilpailu järjestetään Helsingissä ELMA-messujen yhteydessä 11.–13.11.2016. Vuoden Luomukokin titteliä tavoittelevat omissa sarjoissaan keittiöalan ammattilaiset ja opiskelijat.
Ammattilaissarjan voittaja lähtee edustamaan Suomea pohjoismaiseen Ekokokkikilpailuun, joka järjestetään seuraavana viikonloppuna Malmössä Ruotsissa Nordic Organic Food Fair -messuilla.
Vuoden Luomukokki -kilpailun järjestävät EkoCentria, Luomuinstituutti ja Pro Luomu ry yhteistyössä Suomen Keittiömestarit ry:n kanssa. Tuomariston puheenjohtajana toimii keittiömestari Pekka Terävä.
Katso tästä kilpailun säännöt ja aikataulu. Ilmoittautuminen vuoden 2016 kilpailuun on ammattilaissarjan osalta suljettu; opiskelijasarjan ilmoittautumisaikaa on jatkettu 20.10. asti.
Luomun tarjonta ravintoloissa lisääntyy
Uutta kokkikilpailua organisoiva keittiömestari ja tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila Luomuinstituutista toteaa, että ravintoloiden luomutarjonta kasvaa jatkuvasti. Food Service Feedback 2015 -tutkimuksen mukaan lähes kaikki ammattikeittiöt käyttävät luomuraaka-aineita joskus, ja päivittäin niitä käyttää 15 % ammattikeittiöistä.
Vuoden Luomukokki -kilpailun tavoitteena on omalta osaltaan innostaa keittiöalan ammattilaisia käyttämän luomutuotteita.
– Luomun tunteminen on osa keittiömestarin ammattitaitoa, Nuutila tiivistää.
Myös kuluttajat arvostavat luomua yhä enemmän. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan yli puolet ravintola-asiakkaista pitää merkittävänä etuna ruokapaikan valinnassa sitä, että ravintola tarjoaa luomua.
Tehtävänä kolmen ruokalajin luomumenu
Vuoden Luomukokki -kilpailu on kaksivaiheinen. Kilpailijat osallistuvat ensin reseptikilpailuun, jonka perusteella valitaan finaaliin neljä kilpailijaa kummassakin sarjassa. Finalistit julkistetaan Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä 6.10.2016.
Luomu on näyttävästi esillä ELMA-messuilla muutenkin, sillä alan yritykset esittelevät luomutuotteitaan omalla Luomua. Ilman muuta. -osastolla.
Vuoden Luomukokki -kilpailua tukevat Metos Oy Ab, ELMA-messut, Valio Oy, Tamminen, Urtekram, L´Uomu Nokka, Sonnentor ja Nokian Panimo Oy sekä Luonnonvarakeskus.
Katso tästä kilpailun säännöt, aikataulu ja ilmoittautumislomake. Ilmoittautuminen opiskelijasarjaan on auki 20.10.2016 asti.
Lisätietoja: keittiömestari, tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila, Luomuinstituutti, puh. 029 532 6780