Yhteensä yhdessätoista pilottiruokapalvelussa eri puolilla Suomea saavutettiin hyviä tuloksia luomun lisäämisessä maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa. Kolmen vuoden aikana ruokapalvelut lisäsivät luomun käyttöä merkittävästi, ja yhteensä ruokapalvelut käyttivät hankkeen aikana lähes miljoonaa kiloa luomuraaka-aineita.
Pilottien onnistuminen toimii innostavana esimerkkinä muille ruokapalveluille. Luomutetaan ruokapalvelut -hanke julkaisee tänään Lahdessa ruokapalveluiden kanssa tehtyyn työhön pohjautuvan mallin, jonka avulla ruokapalvelut voivat ilman merkittävää kustannusten nousua lisätä luomun käyttöä kohti kansallista tavoitetta, joka on 25 % julkisten ruokapalveluiden raaka-aineista luomua vuoteen 2030 mennessä.
”Hanke on osoittanut, että julkisen sektorin ruokapalveluilla on mahdollisuus toimia kestävän kehityksen edelläkävijöinä, kunhan luomutuotteiden saatavuus ja soveltuvuus ammattikeittiöille on riittävällä tasolla”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen tuotekehityspäällikkö Jukka Turta pitää hankkeen parhaimpana antina koko elintarvikeketjun yhteistyötä, joka on rohkaissut viemään asioita eteenpäin. Ammattikeittiöt toimivat suunnitelmallisesti, raaka-ainemäärät ovat suuria ja ennustettavuus hyvä, joten mahdollisuudet yhteiseen kehittämiseen kannattaa hyödyntää.
”Julkisten ruokapalvelujen tuotantoprosessit ovat entistä enemmän samantyyppisiä kuin elintarviketeollisuudessa. Tuotteilta toivotaan korkeampaa jalostusastetta, ja tästä onkin hankkeessa saatu hyviä avauksia”, Jukka Turta sanoo.
Tammikuussa 2024 tehdyn selvityksen mukaan jopa 63 % ruokapalveluista käyttää luomutuotteita päivittäin ja 30 % aikoo lisätä luomun käyttöä edelleen. Tänä syksynä haastateltiin tarkemmin 25 ruokapalvelua luomutuotteiden kysynnästä.
”Ruokapalveluilta saatiin selkeä viesti, jonka mukaan etenkin kotimaiselle luomulle olisi kysyntää. Juurekset, maitojalosteet ja erilaiset viljatuotteet ovat keittiöiden toivelistan kärjessä”, kertoo Anu Arolaakso.
Malli ruokapalveluiden luomun käytön lisäämiseen: https://www.luomuravintola.fi/
Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen päätös- ja julkaisutilaisuutta voi seurata striiminä klo 13 alkaen: https://www.luomuravintola.fi/
Lisätietoja: Anu Arolaakso, projektipäällikkö, Luomutetaan ruokapalvelut -hanke / Savon koulutuskuntayhtymä, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi
Hankkeessa mukana olevat ruokapalvelut:
- Savon Catering/Savon koulutuskuntayhtymä
- Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy, Lahti
- Servica Oy
- ISS Palvelut Oy
- Mäntsälä Ateria- ja puhtauspalvelut
- Leijona Catering Oy
- Ammattiopisto SamiEdu, Savonlinna
- Kokemäen ruoka- ja siivouspalvelut
- Muuramen ruokapalvelut
- Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri
- Järvi-Saimaan Palvelut Oy (Juva, Rantasalmi, Sulkava)
Lisätietoja myös artikkelissa: https://www.luomuravintola.fi/
Luomun käyttöselvitykset 2022 ja 2024 (vastaajina 99 ruokapalvelua) sekä ruokapalveluiden haastattelut syksyllä 2024 (vastaajina 25 ruokapalvelua) on tehty osana Luomutetaan ruokapalvelut -hanketta, jota toteuttavat Savon koulutuskuntayhtymä, Savonia ammattikorkeakoulu ja Pro Luomu ry ja rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Lisätietoa hankkeesta www.luomuravintola.fi/luru