Suomeen ja Eurooppaan tarvitaan ruokapolitiikkaa, joka kokoaa yhteen ruuantuotannon eri näkökulmat: ruuan tulee olla terveellistä, turvallista ja ekologista. Eettistä, edullista ja herkullista.
Teksti: Sirpa Pietikäinen, Euroopan parlamentin jäsen, Kokoomus/EPP
Euroopan parlamentin ruokaryhmän puheenjohtajana olen kuluneella parlamenttikaudella toiminut aktiivisesti ruokapolitiikan edistämiseksi esimerkiksi julkisten hankintojen direktiivin uudistuksessa sekä elintarvikemerkintöjä koskevassa keskustelussa. Yksi kauden kohokohtia oli myös emännöimäni tilaisuus luomutuotannon strategisesta merkityksestä Euroopan ruuantuotannossa.
Julkisten hankintojen kautta ruokitaan suuri määrä suomalaisia päivässä. Monet koulut, hallintolaitokset ja sairaalat hankkivat lounasruuan kilpailuttamalla. Liian usein näissä kilpailutuksessa halvin hinta ratkaisee, jolloin pienyrittäjät kalpenevat suurten toimittajien rinnalla ja ruuan terveellisyys kärsii.
Julkisten hankintojen kautta on kuitenkin mahdollista hankkia laatua. Euroopan parlamentin vuoden alussa hyväksymä julkisten hankintojen direktiivi antaa tätä tavoitetta varten lisää välineitä. Pelkällä hinnalla kilpailuttamisen sijaan jatkossa on korostettava kokonaistaloudellista vaikutusta, eli tuotteen tai palvelun laatu on otettava paremmin huomioon. Tämän lisäksi uusi lainsäädäntö antaa mahdollisuuden asettaa kilpailutuskriteereiksi esimerkiksi luomutuotannon, tuotteen ympäristöystävällisyyden tai sosiaalisen työllistämisen.
Luomutuotanto tarjoaakin ratkaisut kaikkiin mainitsemiini hyvän ruuan kriteereihin. Pitkien ja läpinäkymättömien tuotantoketjujen, kuljetusmatkojen ja kemikalisoitumisen ongelmat puuttuvat luomutuotteista. Usein on tosin kritisoitu, että luomu tulee kalliiksi, mutta EkoCentrian ja ProLuomun tuore selvitys osoittaa, ettei siirtyminen luomun käyttöön ammattikeittiössä nosta merkittävästi ruuan hintaa, kunhan siirtymä tehdään pikku hiljaa ja hallitusti.
Toinen tapa hallita luomuruuan korkeampia kustannuksia on ruokalistan vaihtelu. Luomupossuaterian hintaa voi tasapainottaa tarjoamalla välipäivinä halvemmista sesonkituotteista – kuten juureksista – valmistettuja aterioita.
Uusi lainsäädäntö jättää myös tilaa innovaatioille. Ammattikeittiöiden kohdalla se tarkoittaisi sitä, että ne voisivat hankkia ruokatarvikkeensa käänteisen huutokaupan kautta. Sen sijaan, että ne ilmoittavat mitä hankkivat, ne ilmoittavat rahasumman, jolla ostavat. Jos tämä ilmoitus tehdään varhaisessa vaiheessa, paikalliset ruuantuottajat saavat vapaat kädet yhdessä toimien, esimerkiksi tarjontarenkaan kautta, toimittaa ainekset karjalanpaistiin, juureskeittoon ja muilla paikallisilla ja luonnonmukaisilla aineksilla höystettyihin herkkuihin.
Luonnonmukaisella tuotannolla voidaan taata ruokatuotannon laatu myös tulevaisuudessa. EU-tasolla on tärkeää jatkossa tuoda luomutuotanto painokkaammin osaksi yhteistä maatalouspolitiikkaa sekä tehdä tulevasta EU:n luomustrategiasta vahva ja tavoitteellinen.
Sirpa Pietikäisen kirjoitus on julkaistu myös Luomulehdessä 2/2014.
Kirjoitus on osa Pro Luomun Eurovaalit 2014 -sarjaa, jossa suurimpien suomalaispuolueiden euroehdokkaat kertovat näkemyksiään luomusta ja ruoasta. Kirjoitusten näkökulma ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia.