Edellinen Kuluttajien luottamus EU:n luomuun vahva – näin eurovaalien kärkiehdokkaat kehittäisivät luomun tuotantoa ja kulutusta
Tiedotteet

Luomumansikkaa saa etelässä jo juhannusviikolla – suosittua herkkua löytyy myös kaupan pakastealtaasta ja vaahtokarkeista

Jaa:
Ammattitaitoiset viljelijät takaavat puhtaan ja laadukkaan luomumansikan – ja se onkin haluttu herkku, joka myydään tiloilta suurelta osin suoraan kuluttajille. Mansikkasato kypsyy tänä vuonna nopeaan tahtiin, joten omat luomuherkut kannattaa varata lähitilalta hyvissä ajoin.

Luomumansikkaa kypsyy vauhdilla, ja Etelä-Suomessa osa tiloista arvioi satokauden alkavan kunnolla jo viikon sisällä. Toukokuun helteistä johtuen satokaudesta on tulossa aikainen ja pääsatokaudesta melko lyhyt, sillä paljon mansikkaa kypsyy samaan aikaan. Monilla tiloilla kuivuus ja talvivauriot ovat verottaneet viljelmiä, joten luomumansikkaa on tarjolla viime kesää vähemmän.

Luomumansikkaa viljeltiin Suomessa vuonna 2023 noin 183 hehtaarilla. Viljelyala pienentyi jonkin verran edellisvuodesta. Yli puolet Suomen luomumansikkaviljelmistä sijaitsee neljässä maakunnassa: Pohjois-Karjalassa, Hämeessä, Etelä-Savossa ja Varsinais-Suomessa. (Ruokavirasto, 2023.)

Luomumansikkaa pääsee kuitenkin poimimaan ja ostamaan suoraan tilalta lähes kaikissa maakunnissa. Pro Luomun julkaisemalla listalla on tänä vuonna yli 50 suoramyyntiä tarjoavaa luomumansikkatilaa.

Luomumansikan tuotantomenetelmät, kuten muukin luomutuotanto, määritellään EU:n lainsäädännössä. Luomussa ei saa esimerkiksi käyttää kemiallisia torjunta-aineita, vaan rikkakasvien ja tuholaisten torjunta täytyy hoitaa huolellisella ennakoinnilla ja biologisin keinoin. Pellolla viljellään välillä eri kasveja ja esimerkiksi mansikkapunkin torjunnassa käytetään petopunkkeja ja harmaahomeen ehkäisyssä auttavat mehiläiset. Luomumansikan viljely vaatiikin viljelijältä paljon työtä ja ammattitaitoa.

Tervosen luomutilalla levitetään petopunkkeja mansikkakasvustoihin mansikkapunkin torjumiseksi. Kuva: Tervosen luomutila

Pakasteena luomumansikkaa saa ympäri vuoden

Jos nopea sesonki yllättää, eikä ehdi hankkia omia luomumansikoitaan suoraan tilalta, luomua löytyy onneksi myös kaupan pakastealtaasta. Suonenjoella toimiva Pakkasmarja hankkii luomumansikkaa ja muita luomumarjoja useilta tiloilta ympäri Suomea.

”Laadun säilymisen kannalta toimitusketjun nopeus on tärkeää, joten marjat kuljetetaan heti poiminnan jälkeen vastaanottopisteeseemme ja pakastetaan nopeasti tehokkaissa pakastustunneleissamme. Kun marjat on pakastettu, niitä voidaan pakata tuotannossamme ympäri vuoden”, kertoo Pakkasmarjan vastuullisuus- ja tuotekehitysjohtaja Heidi Kumpulainen.

Pakkasmarjan luomuvalikoimaan kuuluu kuluttajapakkauksina luomumansikkaa ja luomumustaherukkaa sekä luomumarjasekoitusta, jossa on mansikoita, mustaherukoita, mustikoita ja punaherukoita. Lisäksi luomumarjaa menee jonkin verran teollisuuteen ja ammattikeittiöihin.

Pakkasmarjalla toivotaan, että jalostettavan luomumarjan määrää pystytään lisäämään.

”Uskomme, että hintojen nousun rauhoittuessa luomun kuluttajakysyntä tulee taas nousemaan. Mikäli kysyntää löytyy, valmius tarjota luomumarjaa myös ammattikeittiöille on olemassa”, sanoo Pakkasmarjan kaupallinen johtaja Netta Tikkanen.

Tuotekehitystä ja uusia tuttavuuksia

Luomumansikkatilat innovoivat ja kehittävät toimintaansa aktiivisesti. Luomumansikkaa myös jalostetaan itse.

Kiteen Huikkolassa sijaitsevalla Tervosen luomutilalla Kalle ja Riikka Tervonen viljelevät luomumansikkaa noin kuuden hehtaarin alalla. Mansikkaan on siirrytty melko hiljattain, mutta luomussa tila on ollut jo vuodesta 1996 edellisen viljelijäsukupolven aikana.

Yritysryhmähankkeen kautta jalostusmuodoksi valikoitui pakastekuivaus, joka säilyttää hienosti mansikan värin ja maun. Jalostetut mansikkatuotteet valmistetaan ja myydään Akselin Herkkupaja Oy:n kautta. Vientiäkin suunnitellaan, ja syksyllä tuotteita on tarkoitus käydä esittelemässä esimerkiksi Japanissa.

”Teemme suklaalla kuorrutetuttuja pakastekuivattuja mansikkaviipaleita sekä luomumansikkavaahtokarkkeja pakastekuivatusta mansikkajauheesta, jonka reseptin testailussa menikin jonkin verran aikaa”, Riikka Tervonen kertoo.

Iitissä luomumansikkaa tuottava Mukulan tila on aloittanut yhteistyön läheisen Nirvisten luomutilan kanssa, jossa kasvaa tiettävästi Suomen suurin haskap-viljelmä, 4 hehtaaria ja yli 10 000 pensasta. Jo tänä kesänä Mukulan tilalta saa ostaa pienempiä määriä haskapia, joka tunnetaan myös nimillä hunajamarja tai makeasinikuusama, ja tulevina kesinä tuotantomäärät kasvavat.

”Tänä kesänä pääsemme maistattamaan näitä uutuuksia paikallisille asiakkaille heinäkuusta alkaen. Tulevina vuosina luomuhaskapia tulee tiloilta jo kymmeniä tuhansia kiloja, joten siitä riittäisi raaka-ainetta myös teollisuuteen tai jalosteisiin”, kertoo Maija Merikanto Mukulan tilalta.

Pro Luomun listalla luomumansikkatilat voivat ilmoittaa myös muista tarjolla olevista luomumarjoista. Saatavilla on luomuna ainakin vadelmaa, musta- ja punaherukkaa, pensasmustikkaa, karviaisia ja muutamilla tiloilla myös tyrniä, aroniaa ja saskatoonia.

Etsi lähin luomumansikkatila: https://proluomu.fi/luomumansikka-suoraan-tilalta/

Lisätiedot:

Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

          

”Matkalla kohti kestävämpää Eurooppaa – Luomu on osa ratkaisua” -kampanja on EU:n luomun menekinedistämishanke, jossa viestitään uudella tavalla luomun hyödyistä ympäristölle ja eläinten hyvinvoinnille. Hanketta toteuttavat Suomessa Pro Luomu ry, Ruotsissa Organic Sweden, Alankomaissa Bionext ja Belgian Flanderissa BioForum.

Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.

Aiheeseen liittyvää