Edellinen EU:n luomutuotannon päivää vietetään 23.9. – EU:n luomupalkintojen finaalissa ensimmäistä kertaa suomalaisia
Seuraava Anna Törnebrant: Miten luomusta tehdään houkutteleva ja erottuva valinta kuluttajille?
Tiedotteet

Etelä-Savo voitti EU:n luomupalkintojen Paras luomualue -sarjan

Jaa:
Kriteereinä palkinnolle ovat alueen edelläkävijyys luomutuotannossa, kestävän kehityksen näkökulmat sekä innovatiiviset ja innostavat toimintamallit, joita on mahdollisuus toteuttaa luomutuotannossa muuallakin EU:ssa.

Etelä-Savo palkittiin EU:n luomupalkintojen Paras luomualue -sarjan voittajana EU:n luomutuotannon päivänä 23.9.2024. Palkinnon vastaanottivat Brysselissä toiminnanjohtaja Taina Harmoinen Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:stä ja puheenjohtaja, luomuasiantuntija Brita Suokas Saimaan Luomu ry:stä.

Etelä-Savo on suomalaisen luomun pioneerimaakunta, jossa luomutuotannon, tutkimuksen ja hallinnon pitkäjänteinen ja kiinteä yhteistyö on luonut perustan korkealle luomuosaamiselle. Etelä-Savo on tunnettu erityisesti vahvasta luomuvihannesviljelystä ja luomumaidontuotannosta. Alueelta löytyvät myös Suomen luomumyönteisimmät kuluttajat.

”Palkinnon myötä Etelä-Savon maakunnan luomutuotanto ja -osaaminen saavat tunnustusta Euroopan mittakaavassa. Etelä-Savolla on luomun kehittämisessä pitkät perinteet. Kehittäminen on perustunut eri toimijoiden väliseen laajaan yhteistyöhön ja yhteisiin tavoitteisiin sitoutumiseen”, kertoo Taina Harmoinen.

EU:n luomupalkintojen finaalissa Etelä-Savon kanssa kisasivat Alto Tâmegan ja Barroson alue Portugalissa ja Kastilia-La Manchan alue Espanjassa.

Myös Paras luomuviljelijä -sarjassa nähtiin suomalaisväriä, kun kouvolalainen luomuviljelijä Tommi Hasu oli kolmen parhaan joukossa finaalissa. Tällä kertaa ei tullut voittoa, mutta jo finaaliin pääsy on upea saavutus. Vuoden 2023 luomuyrityksenäkin palkittua LuomuMattisen tilaa pyörittävä Tommi Hasu on vienyt omassa työssään luomua ja kestävää maataloutta esimerkillisesti eteenpäin. Miesten sarjan voitti tällä kertaa Benny Schöpf Baijerista Saksasta. Lisäksi finaalissa oli Gianpaolo Mancini, Salernosta, Italiasta.

EU:n luomupalkinnoilla halutaan antaa tunnustusta erinomaisesta työstä koko luomun arvoketjussa ja nostaa esiin EU:n parhaat ja innovatiivisimmat luomualan toimijat. Kilpailun järjestää Euroopan komissio yhteistyössä Euroopan alueiden komitean, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean, COPA-COGECAn ja IFOAM Organics Europen kanssa.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah iloitsee ansaitusta palkinnosta. Onnitteluvideossaan hän sanoo, että voitto kertoo Etelä-Savon uupumattomasta työstä luomutuotannon eteen.

Lisätietoja:

Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

Lisätietoja Etelä-Savosta:
Taina Harmoinen, toiminnanjohtaja, Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry, ja projektipäällikkö Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hanke/Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, taina.harmoinen@xamk.fi, puh. 040 662 5560.

Brita Suokas, luomuasiantuntija, puheenjohtaja, Saimaan luomu ry, brita.suokas@luomuliitto.fi (22.-24.9.2024 käytössä britasuokas@hotmail.com), puh. 044 528 8722.

Sari Iivonen, johtaja, Luomuinstituutti, sari.iivonen@luke.fi, p. 0295 322 882.

Artikkeli on osa Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Aiheeseen liittyvää