Pro Luomun kevätkokous 2014

Pro Luomun sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 21.5.2014 Pajuniemi Oy:n tiloissa Sipoossa. Kokoukseen osallistui noin 20 henkilöä Pro Luomu jäsenyhteisöistä.

Tilaisuuden aluksi nautittiin Pajuniemen ja Lihatukku Harri Tammisen tarjoamista luomulihavalmisteista, joita oli tarjolla herkullinen valikoima.

Luomun myynti kasvaa taantumasta huolimatta

Ruokailun jälkeen pidettiin miniseminaari, jossa kuultiin Pro Luomun hallituksen puheenjohtajan Ilkka Alarodun (SOK)  katsaus luomumarkkinoiden tilanteeseen alkuvuoden aikana. Alarotu kertoi, että ainakin S-ryhmässä luomun myynti kasvaa yhä taantumasta huolimatta. Hän kaipasi teollisuudelta luomun tuotekehitykseen aitoa innovatiivisuutta ja uutuuksien lanseeraukseen pitkäjänteisyyttä. Alarotu totesi, että luomun tuotemainontaa ei edelleenkään juuri tehdä.

Luomuliha-ala tiivistää yhteistyötä

Markkinakatsauksen jälkeen perehdyttiin luomulihantuotannon uusiin tuuliin. Pajuniemi Oy:n toimitusjohtaja Peter Westerholm ja Lihatukku Harri Tammisen toimitusjohtaja Pasi Tamminen uutisoivat, että yritykset aloittavat yhteistyön luomuraaka-aineiden  hyödyntämisessä. Yhteistyön tavoitteena on saada kaikki luomuliharaaka-aine jalostettua markkinoille luomutuotteiksi. Näin myös tuotteiden loppuhinta saadaan pidettyä kohtuullisena.

Lagerblad Oy:n toimitusjohtaja Mika Lindfors kertoi seuraavaksi yrityksensä toiminnasta ja luomun roolista siinä. Lagerblad toimittaa pakasteina liha- ja kalatuotteita pääasiassa ravintoloille ja ruokapalveluille. Lindfors totesi, että Pajuniemen ja Tammisen yhteistyön ansiosta Lagerblad voi tulevaisuudessa tarjota valikoimassaan myös luomujauhelihatuotteita HoReCa-sektorille.

Luomua myös ravintola-asiakkaille

Miniseminaarin päätti ravintoloitsija Lennart Sukapään esitys Gastone- ja Ragu-ravintoloiden luomulinjasta. Sukapää kertoi, että ravintoloissa ei tarjoilla kokonaisia luomuannoksia, mutta aterioiden raaka-aineina käytetään paljon luomua ja se pyritään kertomaan myös asiakkaille. Luomuliharaaka-aineiden saatavuudessa ei Sukapäällä ole juuri ongelmia, vaikeampaa se on monesti kasvispuolen tuotteissa. Yhteistyössä Saimaan Panimon kanssa Gastone- ja Ragu-ravintoloihin on kehitetty oma luomuolut.

Miniseminaarin aikana keskusteltiin vilkkaasti esille nousseista asioista, minkä ansiosta varsinainen kevätkokous saatiin vietyä läpi hyvin ripeästi.

Miniseminaarin ja kevätkokouksen aineisto:
Ilkka Alarodun esitys
Peter Westerholmin esitys