Edellinen Pro Luomu iloitsee hallituksen panostuksista luomuun
Seuraava Luomumansikat kypsyvät juhannuksen jälkeen
Tapahtumat

SuomiAreena: Keinolihaa vai hiiliviljelyä?

Jaa:
Löytyykö tulevaisuuden ruokapöydästä keinolihaa ja solupuuroa? Tarvitaanko jatkossa peltoja mihinkään? Minkälaisia ovat luonnon omiin prosesseihin perustuvat innovaatiot? Minkälaista osaamista tulevaisuuden ruuantuotanto edellyttää? Ruoka puhuttaa ja myytit mietityttävät SuomiAreenassa Simo Frangénin vetämässä veikeässä keskustelussa.

Keinolihaa vai hiiliviljelyä – kuka luo ruuantuotannon innovaatiot?

Tervetuloa kuuntelemaan keskustelutilaisuutta SuomiAreenaan Puuvilla-lavalle (Kauppakeskus Puuvilla, Siltapuistokatu 14, Pori) keskiviikkona 17.7.2019 klo 17.30–18.30. Keskustelu on nähtävissä myös MTV:n Katsomossa. Seuraa aihetta ja osallistu keskusteluun myös somessa #tulevaisuudenruoka!

Keskustelijoina

professori Juha Helenius, Helsingin yliopisto
luomuviljelijä Samuli Laurikainen, Silmusalaatti
primus motor Janne Saarikko, Ajatusharppaamo
apulaisprofessori Hanna Tuomisto, Helsingin yliopisto

Keskustelun juontaa maisteri Simo Frangén

Keitä he ovat?

Juha Helenius toimii agroekologian professorina sekä ruokaketjun kestävää kehittämistä koskevan hankkeen tutkimusjohtajana Helsingin yliopistossa. Erityisen kiinnostunut hän on elintarvikeketjun teollisista symbiooseista. Nämä agroekologiset symbioosit tarjoavat mahdollisuuden uudistaa ruoan alkutuotanto, jatkojalostus sekä kuljetukset bio- ja kiertotalouden mittakaavaan paikallistetuiksi verkostoiksi. Tässä toimintamallissa elintarvikeketjut toimivat ilmastotehokkaasti bioenergialla sekä kierrättävät ruoantuotannon kasvinravinteet. Tämä on hänen visiossaan elintarvikesektorin sekä liike- että ympäristötaloudellisesti kannattava ja kestävä malli ja strateginen valinta.

Luomuviljeljä Samuli Laurikainen edustaa modernia viljelijää, joka ei maata kaipaa, vaan viljelee urbaanisti, tehottomimmillaan kymmenessä kerroksessa. Seitsemään vuoteen Snafu Oy:n yrittäjänä on mahtunut yli 800 satokautta, ikkunattomassa kasvihuoneessa, satoisuuden ollessa 14.000 kg neliömetriltä. Diplomi-insinööri Laurikainen on on paitsi kehittänyt teknologiaa ja konseptia, myös rakentanut omilla kasvoillaan Silmusalaatti brändiä. Automaatioa, robotiikka, digitaalisuus ja työelämän murros ovat ovat jo täällä, ja niin on Silmusalaattikin.

Janne Saarikko edustaa uudenlaista ajattelua ruokamaailmassa. Hän kokoaa tällä hetkellä  think and do tank Ajatusharppaamoa, jonka tehtävänä on kannustaa ruokaekosysteemi toimimaan paremmin kuluttajan ehdoilla ja kansainvälisesti kilpailukykyisesti. Janne johtaa myös Founder Institute, maailman suurimman startup-kiihdytysohjelman ruokaekosysteemin globaalia osaamiskeskusta.

Hanna Tuominen on kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuskiinnostuksensa keskittyvät erityisesti uusien teknologioiden mahdollisuuksien arviointiin ruoantuotannon kestävyyden parantamisen kannalta. Hänen tavoitteena on tutkimuksen kautta edistää kestävyysmurrosta, joka mahdollistaa ihmiskunnan hyvinvoinnin ja luonnonmonimuotoisuuden ylläpitämisen tällä planeetalla myös tulevaisuudessa.

Keskustelu on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Mitä se luomu oikeastaan on -hanketta.

Aiheeseen liittyvää