Luomumaidon arvoketjutyöryhmän kokous 25.4.2013

Luomumaidon arvoketjutyöryhmä piti ensimmäisen kokouksensa 25.4.2013 Ässäkeskuksessa Helsingissä. Kokouksessa työryhmän puheenjohtajaksi vuodeksi 2013 valittiin luomumaidontuottaja Arja Peltomäki Myrskylästä.

Arvoketjutyöryhmä perehtyi kokouksessa luomumaidon markkinatilanteeseen. Luomujuustojen markkinat ovat tällä hetkellä noin 8,3 miljoonaa euroa, nestemäisten luomumaitotuotteiden lähes 35 miljoonaa euroa ja luomumaidosta valmistettujen välipalatuotteiden noin 9,5 miljoonaa euroa.

Nestemäisissä maitotuotteissa luomutuotteita on tarjolla hyvin ja niiden menekki on hyvä. Sen sijaan luomujuustojen valikoima on suppea ja kulutus kasvanut hitaasti. Kaupan valikoimiin kaivattaisiin lisää esimerkiksi luomuemmentalia, luomukevytkermaa ja luomuruuanvalmistustuotteita.

Työryhmä tarkasteli luomumaidontuotannon ongelmia myös ketjun eri toimijoiden näkökulmista. Esimerkiksi alkutuotannossa viljelijöitä mietityttää erityisesti valkuaisomavaraisuus sekä siirtymäkauden taloudellinen riski. Todettiin, että arvoketjun hallinnan tehostamiseksi on kehitettävä eri toimijoiden välistä suunnittelua (tuottajan, tavarantoimittajan ja kaupparyhmän).

Luomumaidon arvoketjutyöryhmän kokouksen 25.4.2013 muistio.