Luomulihan arvoketjutyöryhmä 22.1.2014

Luomulihan arvoketjutyöryhmä kokoontui 22.1.2014 Ässäkeskuksessa. Pasi Tamminen valittiin jatkamaan työryhmän puheenjohtajana vuonna 2014.

Luomulihan markkinoita tarkasteltaessa todettiin, että luomutuorelihan menekki kasvaa valmisteita paremmin. Kasvua syntyy uusien tuotelanseerauksien myötä. Luomujoulukinkut menivät hyvin kaupaksi.

Markkinoiden kasvun keskeinen ongelma on yhä raaka-aineen saatavuus, erityisesti luomusianlihan osalta. Syksyllä 2013 tehty luomubroilerikokeilu osoitti, että kiinnostusta tuotteeseen löytyy, mutta kuluttajahinta on saatava kohdalleen. Alkutuotannon kasvua hidastavat luomutarkastusten epäselvyydet (viranomaisten tulkintaerot), investointien riskit sekä ja naudan- ja sianlihantuotannon heikko kannattavuus.

Kokouksessa keskusteltiin alustavasti myös EU:n luomulainsäädännön uudistuksesta. Jatkossa tarkennetaan, mitkä asiat ovat Suomen luomulihantuotannon kannalta keskeisiä ja syytä säilyttää.

Luomulihan arvoketjutyöryhmän kokouksen 22.1.2014 muistioLuomuin säädösasiat lihan osalta