Edellinen Miksi luomukala ei polski Suomessa?
Seuraava Neljäsosa suomalaisista ostaa luomua usein
Uutiset

Luomukinkkua pöytään

Jaa:

Pikkujoulukausi on lähtenyt käyntiin, ja kaupat täyttyvät jouluherkuilla. Kinkunhankintakin on erittäin ajankohtainen, mikäli mielii saada joulupöytäänsä luonnonmukaisesti ja lajityypillisesti kasvatetun kotimaisen luomukinkun.

Suomessa on tänä vuonna kasvatettu runsas 7000 luomulihasikaa. Luomusianlihan tuotannon odotetaan kuitenkin kasvavan ensi vuonna noin 50 %. Arto Jokinen Pajuniemeltä arvioi luomukinkkujen markkinaosuudeksi noin 1 %. Jokinen vinkkaa, että kuluttajan tulee suunnata pakastealtaalle luomukinkkua etsiessään.

– Luomukinkkujen saatavuudessa keskeistä on tilojen sekä luomusikojen vähäinen lukumäärä. Jotta luomukinkkujen kysyntään pystyttäisiin vastaamaan edes hiukan, kinkkukauteen joudutaan valmistautumaan jo kuukausia etukäteen. Tämän vuoksi teurastetut kinkut pakastetaan, joten luomutuorekinkkuja on  hyvin heikosti saatavilla. Ensi vuonna luomukinkkujen tarjonta tulee kuitenkin kasvamaan. Nopeat syövät hitaat, joten luomukinkun kannattaa hankkia mahdollisimman pian, Jokinen muistuttaa.

Kotimaista luomukalkkunaa on turha etsiä kaupasta, sillä Suomessa ei ole kasvatettu luomukalkkunaa tänä vuonna. Vuonna 2012 luomukalkkunoita kasvatettiin ainoastaan kokeiluluontoisesti.

Luomukinkun voi tilata myös netistä

Luomukinkkuja löytyy muualtakin kuin pakastealtaista. Sellaisen voi tilata vaikka omalle ovelle.
Yksi verkossa toimivista lihakaupoista on Kotitila Oy, joka myy luomu- ja pientuottajien lihaa suoraan tuottajalta Itellan kylmäkuljetusta hyödyntäen.

– Jyringissä sijaitsevan Leppälän tilan luomukinkkuja on myyty jo tosi vauhdikkaasti kuukauden päivät. Luomukinkkuja on jäljellä muutama kymmen. Menekkiä olisi takuulla suuremmallekin määrälle, toteaa Eeva-Maria Kytönen Kotitila Oy:stä.

Luomupossu on muutakin kuin kinkku

Suomessa on noin runsas kymmenkunta luomusianlihaa tuottavaa luomutilaa. Yksi näistä sijaitsee Karkkilassa. Kiven Säästöpossun luomusiat päätyvät teuraaksi viereisessä rakennuksessa kuluttajien tilausten mukaisesti.

Kymmenien kilojen painoiset luomusianpuolikkaat tai hieman pienemmät lihalajitelmat päätyvät teurastuksen jälkeen vakuumipakattuina kuluttajien pakastimiin. Tilan luomusiat eivät kuitenkaan päädy sen erityisemmin luomukinkuiksi.

– Luomusikatalous ei tule kehittymään pelkästään kinkkujen myynnillä. Kuluttajien ja teollisuuden pitää olla kiinnostunut myös muista possun osista. Juuri tästä syystä meidän myyntimme perustuu suurelta osin possunpuolikkaiden myyntiin. Meillä on tehty vuosikausia työtä sen eteen, että luomupossun kysyntää olisi tasaisesti ympäri vuoden, eikä luomupossusta keskusteltaessa puhuttaisi aina kinkusta. Luomupossu on paljon muutakin kuin kinkku jouluksi, huomauttaa Reetta Kivi Kiven Säästöpossusta.

Luomusikojen elämään ja elinolosuhteisiin voi tutustua ”Tämä on luomua” videopätkällä. Katso video tästä.
Teksti & kuva: Leena Saari

Aiheeseen liittyvää