Luomukasvisten arvoketjutyöryhmä 14.4.2015

Luomukasvisten arvoketjutyöryhmän kokouksessa 14.4.2015 keskusteltiin mm. markkina- ja tuotantotilanteesta sekä luomuhevin laadusta. Lisäksi kuultiin heviosastojen myyjille suunnatusta luomuhevi-kyselystä, luomuvalvontalain uudistuksesta sekä Silmusalaatin yritysideasta.

Hevi on luomussa kasvava tuoteryhmä: se on lähes 20 % pt-kaupan luomumyynnistä. Tärkeä markkinointiväylä ovat myös ammattikeittiöt, joiden kiinnostus luomua kohtaan on hyvä.

Heidi Haavisto kertoi kyselystä, jolla kartoitetaan heviosastojen hoitajien näkemyksiä luomuhevin myyntilaadusta. Selvityksessä on tarkoitus haastatella noin kymmenen kaupan hevi-myyjät pk-seudulla ja Mikkelin seudulla.

Sampsa Heinonen Evirasta kertoi luomuvalvontalain uudistuksesta, jonka myötä dokumentit vähenevät. Valvonnassa tulee eniten sanktioita lisäysaineiston käytöstä, minkä takia Evira ja MTK kokoavat luomusiementoimijat pohtimaan ongelmaa.

Arvoketjutyöryhmän seuraava kokous pidetään 18.8. klo 10-13.

Luomukasvisten arvoketjutyöryhmän muistio 14.4.2015
Heidi Haavisto: HeVi-hoitajien haastattelu
Samuli Laurikainen:Case Silmusalaatti
Valtioneuvoston päätös asetuksen 1250/2014 muutoksesta