Luomuelintarvikepäivän 2017 puhujat

Luomuelintarvikepäivän 2017 puhujat ovat elintarvike- ja ravitsemusalan kokeneita asiantuntijoita ja näkemyksellisiä visionäärejä. Luomu on vihdoin kovassa nosteessa myös Suomessa, minkä takia puheenvuoroissa korostuvat Suomen markkinat ja suomalaiset yritykset. Päivässä kuullaan kuitenkin myös huippukiinnostava esitelmä maailman suurimmilta luomumarkkinoilta Yhdysvalloista.

Ilmoittaudu tästä

 

Akseli Ari
Johtaja, Kesko Oyj

Ari Akseli on koulutukseltaan KTM ja toimii Keskon PT Tavarakaupan johtajana. Hän vastaa K-ruokakauppojen valikoimien rakentamisesta, hankintatoimesta ja omien tuotemerkkien kehittämisestä, tuotetutkimuksesta ja vastuullisuudesta. Luomu ja lähiruoka ovat kasvavassa roolissa kaikilla näillä osa-alueilla. Akseli on vahvasti lihansyöjä, ja syö vain ja ainoastaan suomalaista lihaa – mieluiten luomua aina kun se on mahdollista. Hänen esitelmänsä käsittelee luomun roolia K-ruokakauppojen valikoimissa tänään ja tulevaisuudessa.
 

Fredriksson Leena
Trend Specialist, Designer, Kuudes Helsinki

Leena Fredrikssonilla on yli 15 vuoden kokemus asiakasymmärryksen rakentamisesta, tulevaisuuden skenaariotyöstä, trendien ja ilmiöiden tutkimisesta, palvelumuotoilusta sekä visuaalisesta suunnittelusta. Hän on ollut pääsuunnittelijana Kuudennen kahdessa mittavassa tutkimushankkeessa: 8 ikkunaa tulevaisuuteen ja Tiedostava Kuluttaja. Esityksessään Fredriksson ja Hietalahti tarkastelevat tiedostavia ja vastuullisia kuluttajia, joiden tarjoamaan mahdollisuuteen yritysten tulee tarttua nykyistä innokkaammin.
 

Hautala Jussi
Raaka-aineasiantuntija, Suomen Nestlé Oy

Jussi Hautala on osa Nestlén Euroopan lastenruokaraaka-aineiden hankintateamia. Hän pyörittää sopimustuotantoa Pohjoismaissa ja koordinoi muualta hankitut raaka-aineet Turun lastenruokatehtaan käyttöön. Kokemusta tästä on kertynyt jo 17 satokauden verran. Turussa aloitettiin luomulastenruokien tuotanto uudelleen sadosta 2016, ja raaka-aineiden hankinta kotimaasta osoittautui kovin vaikeaksi. Esityksessään Hautala haastaa luomualaa kohtaamaan myös teollisen mittakaavan haasteet.
 

Hietalahti Niina
Strategist, Food Concepts, Kuudes Helsinki

Niina Hietalahti on tullut tunnetuksi Anton & Anton -ruokakaupan perustajana. Hän on innokas suomalaisen maatalouden puolustaja ja perunaentusiasti. Nykyisessä työssään Hietalahti vastaa uudenlaisten ruokakonseptien kehittämisestä. Esityksessään Hietalahti ja Fredriksson tarkastelevat tiedostavia ja vastuullisia kuluttajia, joiden tarjoamaan mahdollisuuteen yritysten tulee tarttua nykyistä innokkaammin.
 

Kostamo Uuna
Brand Manager, Gustav Paulig Oy Ab

Uuna Kostamo vastaa Juhla Mokka -kahvin brändin ja tuoteportfolion rakentamisesta maailmassa, jossa kuluttajien tarpeet kehittyvät nopeasti. Esityksessään hän kertoo, miten ikoninen suomalainen Juhla Mokka -brändi on muuntautunut kohti uuden sukupolven kahvittelutapoja ja minkälaista roolia luomu näyttelee Suomen kahvimarkkinalla. Esityksestä selviää myös, millä tavoin Paulig rakentaa kahvin valoisaa tulevaisuutta ja merkityksellisiä kahvihetkiä kuluttajille.
 

Lyytikäinen Maria
Toimitusjohtaja, Kanresta Oy

Maria Lyytikäinen on toiminut pk-seudun suurissa ravintolayrityksissä johtotehtävissä kymmenen vuoden ajan. Alan intohimo, dynaamisuus sekä jatkuva kehitys ruokkivat hänen uteliaisuuttaan. Kanresta Oy on Suomen Kansanterveysyhdistys ry:n tytäryhtiö, ja vastuullisuus on konsernin kivijalka. Niinpä myös hankintastrategian tavoitteena on hankkia vastuullisesti ja tehokkaasti, ja käyttää maksimaalisesti luomutuotteita sekä pientila- ja lähituottajien raaka-aineita.
 

Marez Monique
Director, International Trade, Organic Trade Association (OTA)

Monique Marez leads international market access, market promotion, trade policy & technical assistance projects for the OTA. Since 2015, Monique has led activities in 16 countries resulting in more than $100,000,000 in projected export sales. She graduated from Yale University with an undergraduate degree in Ethics, Politics, Economics & International Studies; & from New York University with a Master’s degree in Food Systems. Her talk will cover U.S. organic research, industry & consumer trends.
 

Mäki Maarit
Tutkija, Luonnonvarakeskus

Maarit Mäki on elintarviketieteiden tohtori. Hänen tutkimusalueeseensa kuuluu mm. maidon ja maitotuotteiden prosessointi ja hygienia sekä kasvisten prosessointi. Hänen esitelmänsä käsittelee elintarvikkeiden prosessoinnin merkitystä tuotteiden turvallisuuden ja terveellisyyden kannalta. Luonnolliset, minimaalisesti prosessoidut elintarvikkeet kiinnostavat erityisesti luomutuotteita käyttäviä kuluttajia.

Niemi Petri
Apulaisprofessori, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Petri Niemi on tuotantotalouden dosentti ja tekniikan tohtori. Hän on perehtynyt ruokaan liittyvien pienyritysten liiketoimintamalleihin, liiketoiminnan kehittämiseen ja erityisesti pienten yritysten yhteistyön mahdollistamiseen ja eri osapuolten uusiin rooleihin toimitusketjussa. Hänen esitelmänsä käsittelee luomuviljan toimitusketjun viilaamista kaikille ketjun jäsenille parempaan malliin ja erityisesti sitä, miten viljelijöiden yhteistyö voi tätä edistää.
 

Ora Anu
Liiketoimintajohtaja, Apetit Ruoka Oy

Anu Ora vastaa kotimaisen ruokatalon Apetitin ruokaliiketoiminnoista. Yhtiö tähtää kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijäksi, ja suurin osa sen raaka-aineista tulee yli 100 sopimusviljelijältä Satakunnasta. Apetit on päättänyt edistää kotimaista luomua viljelystä valmiisiin tuotteisiin saakka, ja valjastaa perinteisen Räpin koetilan tukemaan luomuviljelyn kehitystä. Yhtiön ensimmäiset luomutuotteet saapuvat kauppoihin tämän vuoden aikana. Esitelmässään Anu Ora puhuu luomukasvisten potentiaalista ja Apetitit askeleista luomussa.
 

Siltala Elli
Johtaja, Valio Oy

Elli Siltala vastaa Valion johtoryhmässä Suomen myynnistä, markkinoinnista ja smart datasta. Siltala innostuu ihmisistä, hyvästä ruoasta ja tiedolla johtamisesta. Nämä asiat kohtaavat myös hänen esityksessään, jossa käsitellään sitä, miten luomutuotteista tehdään menestystarinoita.
 

Tahvonen Raija
Professori, Luonnonvarakeskus

Raija Tahvonen on Luken tutkimusprofessori, hänen tutkimusalansa on genominen ravitsemus. Hän on kiinnostunut erityisesti ruuan pitkäaikaisvaikutuksista eli varhaisen ravitsemuksen vaikutuksesta aikuisiän ja vanhuudenaikaiseen terveyteen. Raija Tahvonen kertoo esityksessään ravintoaineiden, haitta-aineiden ja bioaktiivisten yhdisteiden määristä luomutuotteista ja luomutuotannon mahdollisista vaikutuksesta ihmisen mikrobistoon sekä kaikkien näiden tekijöiden yhteisvaikutuksista ihmisen terveyteen.