Luomuelintarvikepäivän 2017 puhujat

Luomuelintarvikepäivän 2017 puhujat ovat elintarvike- ja ravitsemusalan kokeneita asiantuntijoita ja näkemyksellisiä visionäärejä. Luomu on vihdoin kovassa nosteessa myös Suomessa, minkä takia puheenvuoroissa korostuvat Suomen markkinat ja suomalaiset yritykset. Päivässä kuullaan kuitenkin myös huippukiinnostava esitelmä maailman suurimmilta luomumarkkinoilta Yhdysvalloista.

Ilmoittaudu tästä

 

Akseli Ari
Johtaja, Kesko Oyj

Ari Akseli on koulutukseltaan KTM ja toimii Keskon PT Tavarakaupan johtajana. Hän vastaa K-ruokakauppojen valikoimien rakentamisesta, hankintatoimesta ja omien tuotemerkkien kehittämisestä, tuotetutkimuksesta ja vastuullisuudesta. Luomu ja lähiruoka ovat kasvavassa roolissa kaikilla näillä osa-alueilla. Akseli on vahvasti lihansyöjä, ja syö vain ja ainoastaan suomalaista lihaa – mieluiten luomua aina kun se on mahdollista. Hänen esitelmänsä käsittelee luomun roolia K-ruokakauppojen valikoimissa tänään ja tulevaisuudessa.
_

Björs Ilja
Toimitusjohtaja, Juuri Yhtiöt Oy

Ravintola Juuren toinen perustaja Ilja Björs on suomalaisen ruokakulttuurin suuri puolestapuhuja. Koko alan ja varsinkin stadilaisen ruokakulttuurin kehittäminen on hyvin lähellä sydäntä ja sitä toteutetaankin Juuri Yhtiöiden ravintoloissa, joihin kuuluvat Juuren lisäksi Latva, Maritori, 4 Pihka-ravintolaa, Juuri Cafe&Bar Designmuseo, Krouvi&Panimo Ohrana ja tapahtumayksikkö Juuri Tapahtumat. Vuoden vaihteessa avautuu vielä Kasarmi 21 – kokonaisuus, johon on tulossa useita uusia ravintoloita. Esityksessään Björs ja Jan Liesaho äsittelevät yhteistyön merkitystä alkutuotannon ja ravintoloiden välisessä kontekstissa.
 

Fredriksson Leena
Trend Specialist, Designer, Kuudes Helsinki

Leena Fredrikssonilla on yli 15 vuoden kokemus asiakasymmärryksen rakentamisesta, tulevaisuuden skenaariotyöstä, trendien ja ilmiöiden tutkimisesta, palvelumuotoilusta sekä visuaalisesta suunnittelusta. Hän on ollut pääsuunnittelijana Kuudennen kahdessa mittavassa tutkimushankkeessa: 8 ikkunaa tulevaisuuteen ja Tiedostava Kuluttaja. Esityksessään Fredriksson ja Hietalahti tarkastelevat tiedostavia ja vastuullisia kuluttajia, joiden tarjoamaan mahdollisuuteen yritysten tulee tarttua nykyistä innokkaammin.
 

Gotthardt Markus
Toimitusjohtaja, Leipomo Primula Oy

Markus Gotthardt on kokenut elintarvikealan johtaja, joka rakentaa yrityksen menestyksen osaavan henkilöstön ja saumattomasti toimivan verkoston pohjalle. Laadukkaat raaka-aineet luovat tuotteen, mutta ensiluokkaiset johtamis- ja neuvottelutaidot varmistavat menestyksen. Leipomo Primulan menestystarina luomuleivän vientiyrityksenä alkoi yhteistyönä Lidlin kanssa vuosi sitten. Yhteistyön tinkimätön tavoite on tarjota kuluttajille maailman parasta leipää. Suomalainen luomukaura ja -ruis ovat ne tarkkaan valitut raaka-aineet, joista leivotaan Suomen lisäksi Puolaan, Ruotsiin, Slovakiaan, Tanskaan ja Tsekkiin menevät leivät.
 

Hautala Jussi
Raaka-aineasiantuntija, Suomen Nestlé Oy

Jussi Hautala on osa Nestlén Euroopan lastenruokaraaka-aineiden hankintateamia. Hän pyörittää sopimustuotantoa Pohjoismaissa ja koordinoi muualta hankitut raaka-aineet Turun lastenruokatehtaan käyttöön. Kokemusta tästä on kertynyt jo 17 satokauden verran. Turussa aloitettiin luomulastenruokien tuotanto uudelleen sadosta 2016, ja raaka-aineiden hankinta kotimaasta osoittautui kovin vaikeaksi. Esityksessään Hautala haastaa luomualaa kohtaamaan myös teollisen mittakaavan haasteet.
 

Hietalahti Niina
Strategist, Food Concepts, Kuudes Helsinki

Niina Hietalahti on tullut tunnetuksi Anton & Anton -ruokakaupan perustajana. Hän on innokas suomalaisen maatalouden puolustaja ja perunaentusiasti. Nykyisessä työssään Hietalahti vastaa uudenlaisten ruokakonseptien kehittämisestä. Esityksessään Hietalahti ja Fredriksson tarkastelevat tiedostavia ja vastuullisia kuluttajia, joiden tarjoamaan mahdollisuuteen yritysten tulee tarttua nykyistä innokkaammin.
 

Kallinen Anne
Toimitusjohtaja, Kantar TNS Agri Oy

Anne Kallinen on pitkän linjan tutkimusammattilainen. Elintarvikeketju pellolta pöytään on tuttu markkinaseurannan, ennusteiden ja asiakassuhteiden mittausten kautta. Luonnossa liikkuminen, marjastus ja puutarhanhoito ovat lähellä sydäntä vapaa-ajalla. Esityksessään Kallinen ja Tarja Pentilä esittelevät Luomun kuluttajabarometrin tuloksia siitä, millainen luomuelintarvikkeiden asema on kuluttajien mielissä, miten se on muuttunut sekä sitä, mikä luomussa juuri nyt vetoaa kuluttajiin.
_

Kostamo Uuna
Brand Manager, Gustav Paulig Oy Ab

Uuna Kostamo vastaa Juhla Mokka -kahvin brändin ja tuoteportfolion rakentamisesta maailmassa, jossa kuluttajien tarpeet kehittyvät nopeasti. Esityksessään hän kertoo, miten ikoninen suomalainen Juhla Mokka -brändi on muuntautunut kohti uuden sukupolven kahvittelutapoja ja minkälaista roolia luomu näyttelee Suomen kahvimarkkinalla. Esityksestä selviää myös, millä tavoin Paulig rakentaa kahvin valoisaa tulevaisuutta ja merkityksellisiä kahvihetkiä kuluttajille.
_

Kuusela Miska
Toimitusjohtaja, DAVA Foods Finland Oy

Miska Kuusela on Dava Foods Oy:n tuore toimitusjohtaja. Yritys on Suomen markkinajohtaja kananmunissa, ja suurin toimija myös luomumunissa. Ennen nykyistä tehtäväänsä Kuusela työskenteli pitkään toimitusjohtajana Helsingin Myllyssä, joka puolestaan on markkinajohtaja luomuviljatuotteissa. Myllyssä hän kehitti kotimaan markkinan ohella erityisesti luomuviljatuotteiden vientikauppaa ja gluteenittoman luomukauran tuotantoa. Esityksessään Kuusela tarkastelee luomun kehitystä näiden kahden tuoteryhmän näkökulmista. Molemmissa luomu toimii, mutta selvästi eri tavalla ja eri syistä.
 

Liesaho Jan
Luomupuutarhuri, Stadin puutarhuri

Helsinkiläinen Jan Liesaho (VTM) hurahti aikuisiällä vihannesviljelyyn mutta ei halunnut muuttaa maalle. Onnekseen hän löysi Herttoniemen museokartanon pellot, joita hän viljelee ammatikseen viidettä vuotta. Luomuviljelyn lisäksi Stadin puutarhurin tilalla järjestetään kurssitusta ja yleisötapahtumia.
 

Luomala Harri
Professori, Vaasan yliopisto

Harri Luomala on tunnustettu elintarvikkeiden kuluttamisen ja markkinoinnin osaaja Suomessa. Lähes 20 vuotta kestäneellä urallaan tutkijana, kehittäjänä ja yritysten yhteistyökumppanina hänelle on kertynyt kokemusta useista niin liikkeenjohdollisesti kuin yhteiskunnallisestikin tärkeistä kysymyksistä. Esityksessään Luomala lähestyy luomuruoan yhteiskunnallista arvostamista Suomessa kuluttajien kokemusten näkökulmasta. Miten muut kuluttajat kokevat luomuruoan suosijan ja kuinka häntä kohdellaan?
 

Marez Monique
Director, International Trade, Organic Trade Association (OTA)

Monique Marez leads international market access, market promotion, trade policy & technical assistance projects for the OTA. Since 2015, Monique has led activities in 16 countries resulting in more than $100,000,000 in projected export sales. She graduated from Yale University with an undergraduate degree in Ethics, Politics, Economics & International Studies; & from New York University with a Master’s degree in Food Systems. Her talk will cover U.S. organic research, industry & consumer trends.
 

Mäki Maarit
Tutkija, Luonnonvarakeskus

Maarit Mäki on elintarviketieteiden tohtori. Hänen tutkimusalueeseensa kuuluu mm. maidon ja maitotuotteiden prosessointi ja hygienia sekä kasvisten prosessointi. Hänen esitelmänsä käsittelee elintarvikkeiden prosessoinnin merkitystä tuotteiden turvallisuuden ja terveellisyyden kannalta. Luonnolliset, minimaalisesti prosessoidut elintarvikkeet kiinnostavat erityisesti luomutuotteita käyttäviä kuluttajia.

Niemi Petri
Apulaisprofessori, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Petri Niemi on tuotantotalouden dosentti ja tekniikan tohtori. Hän on perehtynyt ruokaan liittyvien pienyritysten liiketoimintamalleihin, liiketoiminnan kehittämiseen ja erityisesti pienten yritysten yhteistyön mahdollistamiseen ja eri osapuolten uusiin rooleihin toimitusketjussa. Hänen esitelmänsä käsittelee luomuviljan toimitusketjun viilaamista kaikille ketjun jäsenille parempaan malliin ja erityisesti sitä, miten viljelijöiden yhteistyö voi tätä edistää.
 

Ora Anu
Liiketoimintajohtaja, Apetit Ruoka Oy

Anu Ora vastaa kotimaisen ruokatalon Apetitin ruokaliiketoiminnoista. Yhtiö tähtää kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijäksi, ja suurin osa sen raaka-aineista tulee yli 100 sopimusviljelijältä Satakunnasta. Apetit on päättänyt edistää kotimaista luomua viljelystä valmiisiin tuotteisiin saakka, ja valjastaa perinteisen Räpin koetilan tukemaan luomuviljelyn kehitystä. Yhtiön ensimmäiset luomutuotteet saapuvat kauppoihin tämän vuoden aikana. Esitelmässään Anu Ora puhuu luomukasvisten potentiaalista ja Apetitit askeleista luomussa.
 

Pentilä Tarja
Johtaja, Kantar TNS Oy

Tarja Pentilä vastaa Kantar TNS:n omasta laajasta TNS Mind -kuluttajatietopankista ja sen hyödyntämisestä asiakasrajapinnassa. Hänellä on pitkä kokemus kuluttajien arvojen ja asenteiden analysoinnista sekä erilaisten kulutustrendien seurannasta ja hyödyntämisestä asiakasyrityksille. Ruokaan liittyvät teemat ovat olleet keskeisessä roolissa hänen työssään, ja myös vapaa-ajalla häntä kiinnostavat uudet ruokaan liittyvät trendit ja tuotteet.
Esityksessään Anne Kallinen ja Pentilä esittelevät Luomun kuluttajabarometrin tuloksia siitä, millainen luomuelintarvikkeiden asema on kuluttajien mielissä, miten se on muuttunut sekä sitä mikä luomussa juuri nyt vetoaa kuluttajiin.
 

Siltala Elli
Johtaja, Valio Oy

Elli Siltala vastaa Valion johtoryhmässä Suomen myynnistä, markkinoinnista ja smart datasta. Siltala innostuu ihmisistä, hyvästä ruoasta ja tiedolla johtamisesta. Nämä asiat kohtaavat myös hänen esityksessään, jossa käsitellään sitä, miten luomutuotteista tehdään menestystarinoita.
 

Tahvonen Raija
Professori, Luonnonvarakeskus

Raija Tahvonen on Luken tutkimusprofessori, hänen tutkimusalansa on genominen ravitsemus. Hän on kiinnostunut erityisesti ruuan pitkäaikaisvaikutuksista eli varhaisen ravitsemuksen vaikutuksesta aikuisiän ja vanhuudenaikaiseen terveyteen. Raija Tahvonen kertoo esityksessään ravintoaineiden, haitta-aineiden ja bioaktiivisten yhdisteiden määristä luomutuotteista ja luomutuotannon mahdollisista vaikutuksesta ihmisen mikrobistoon sekä kaikkien näiden tekijöiden yhteisvaikutuksista ihmisen terveyteen.