HoReCan ja kasvisten arvoketjutyöryhmä 21.3.2013

Pro Luomun HoReCa- ja kasvis-arvoketjutyöryhmien yhteinen kokous järjestettiin 21.3.2013 Vantalla 20/20-seminaarin yhteydessä.

Vuonna 2012  horeca-sektorin tukkumyynnin arvosta luomua oli noin 0,5 % eli yhdeksän miljoonaa euroa. Tästä vain 3 % oli kasviksia.

Kokouksessa tarkasteltiin luomuporkkanan, -kaalin ja -sipulin tuotantopotentiaalia suhteessa siihen, mikä olisi näiden raaka-aineiden tarve, jos julkiset ruokapalvelut siirtyisivät merkittävässä määrin käyttämään niitä luomuna. Kaikkien osalta todettiin, että viljelyalaa olisi lisättävä huomattavasti. Helpointa on lisätä luomuporkkanan viljelyä, vaikeinta se on luomusipulin tuotannossa.

MTT:n ja Helsingin yliopiston Ruralia-insitituutin luomukasvisketju-hanke selvittää sekä kysyntää että tarjontaa haastattelemalla suurkeittiöitä, kauppaa ja viljelijöitä.

Luomu-HoReCa- ja luomukasvisten arvoketjutyöryhmän 21.3.2013 muistio