Luomu maakunnassa -koosteet

Alueelliset luomuhankkeet työstävät oman maakunnan luomutuotantoa koskevia tilastokoosteita, joissa nostetaan esille myös maakunnallista omaleimaisuutta. Koosteiden tavoitteena on kertoa tiiviisti oman maakunnan luomutilanteesta, lisätä luomun näkyvyyttä mediassa ja virittää keskustelua alan kehityksestä.

Lyhyt ohje koosteen tekemiseen löytyy täältä.
Eviran luomutilastot vuodelta 2016 ja vuoden 2017 ennakkoluvut löytyvät täältä.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa luomutuotanto on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Vuonna 2016 maakunnan luomuala oli noin 6 000 ha, mikä oli noin 8 % kaikesta peltoalasta. Luomuhunajassa Keski-Suomi on kuitenkin  suurtuottaja: maakunnassa sijaitsee 1/3 koko maan luomumehiläispesistä!

Suurin osa Keski-Suomen luomupelloista on nurmentuotannossa, viljellyin luomuvilja on kaura. Keski-Suomessa luomukotieläintalous painottuu emolehmätuotantoon ja lammastalouteen. Potentiaalia luomutuotannon kehittämiseksi Keski-Suomessa on paljon niin kotieläintuotannossa, erikoiskasveissa kuten marjoissa ja yrteissä sekä perusviljoissa ja vihanneksissa.

Luomu Keski-Suomessa 2016 -koosteen on tuottanut Luomuks – Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa -hanke.

Nyland

kansi_nylandEkologiska åkerarealen i Nyland är totalt 20 805 ha, vilket är 11,5 % av total arealen i provinsen. Antalet ekogårdar är 353 av vilket 51 har också ekodjur: nötkreatur, får, grisar eller höns. Den mest odlade spannmålsgrödan är havre.

Ekologiskt i Nyland har sammanställt av projektet EkoNu!

Uudenmaan luomuala on 20 805 hehtaaria, mikä on 11,5 % maakunnan koko peltoalasta. Luomutiloja Uudellamaalla on 353, joista 51 tilalla on myös luomueläimiä: nautoja, lampaita, sikoja tai kanoja. Maakunnan yleisin luomuvilja on kaura.

Ekologiskt i Nyland -koosteen on tuottanut EkoNu!-hanke.

Etelä-Pohjanmaae-pohjanmaa-kansi

Etelä-Pohjanmaalla luomuala on kasvussa ja luomutiloja on tullut viime vuosina lisää, vaikka kaikkien tilojen kokonaismäärä laskee. Etelä-Pohjanmaalla on paljon kotieläintuotantoa, ja täten luomunurmen osuus on koko luomualasta merkittävä. Luomurypsiä löytyy myös melko paljon.

Etelä-Pohjanmaalla on erityisesti innostuttu luomunautaeläimistä, vuodesta 2011 vuoteen 2015 luomulypsylehmien määrä kasvoi 42 %, luomulihanautojen 75 % ja luomuemolehmien noin 30 %.

Luomua Etelä-Pohjanmaalla -koosteen on toteuttanut SME ORGANICS -hanke.

Pirkanmaa

kansi_pirkanmaaPirkanmaalla maatiloista 11% on luomutiloja. Luomukauraa on 22% luomualasta ja luomueläimiä on monipuolisesti. Pirkanmaalta löytyy jopa 7000 luomubroileria ja 800 luomukukkoa.

Pirkanmaalla on monia menestyneitä luomuyrityksiä, jotka tunnetaan ympäri Suomea. Näihin lukeutuvat myös monet palkitut luomuun erikoistuneet ravintolat.

Luomu Pirkanmaalla -koosteen on toteuttanut Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hanke.

Egentliga Finland

Ekologiska åkerarealen i Egentliga Finland är totalt 21 230 ha, vilket är 7,2 % av total arealen. Det finns över 360 ekogårdar där. De största spannmålsgrödan som odlas ekologiskt är havre, vete och råg. Egentliga Finland har största antalet ekohöns i Finland, över 100 000 höns. I Egentliga Finland odlas också ganska mycket ekopotatis, -äpplen och -jordgubbar.

Ekologiskt i Egentliga Finlandkansi_egentligafinland har sammanställt av projektet EkoNu!

Varsinais-Suomen luomupeltoala on 21 230 ha, eli 7,2 % maakunnan koko peltoalasta. Maakunnassa on yli 360 luomutilaa. Viljoista tuotetaan luomuna eniten kauraa, vehnää ja ruista. Varsinais-Suomessa on enemmän luomukanoja kuin missään muussa maakunnassa, yli 100 000 lintua. Maakunnassa kasvatetaan myös melko paljon luomuperunaa, -omenoita ja -mansikoita.

Ekologiskt i Egentliga Finland –koosteen on tuottanut EkoNu!-hanke.

Etelä-Savo

kansi_e-savoLuomu on viime vuosina kasvanut vakaasti Etelä-Savossa. Vuonna 2015 maakunnan luomuala oli noin 10 200 ha eli 14 % kokonaisviljelyalasta.

Nurmen ja perusviljojen lisäksi Etelä-Savo tuottaa luomuna mm. mansikkaa sekä valtakunnan mittakaavassakin merkittäviä määriä porkkanaa, kaaleja ja sipulia. Luomuvalikoimaan kuuluu myös nautakarjaa, lampaita ja mehiläispesiä. Lisäksi Etelä-Savossa on peräti 2 000 ha luomusertifioitua metsää.

Luomu Etelä-Savossa -koosteen on tuottanut Luomuinstituutin jalkauttaminen -hanke.

Eko i Österbotten

Ekologiska åkerarealen i Österbotten är nästän 20 300 ha. Det är över 10 % av den totala åkerarealen i provinsen. Det finns 409 ekogårdar, varav djurgårdar är 92.
kansi_osterbottenHavre är den mest odlade ekologiska spannmålsgrödan, och mest av ekodjurgårdar producerar mjölk och/eller nötkött. Största ekopotatis- och ekomorotsodlingarna i Finland finns i Österbotten!

Eko i Österbotten -statistik har sammanställt av projektet EkoNu!

Pohjanmaan luomuala on lähes 20 300 hehtaaria; se on yli 10 % maakunnan peltoalasta. Luomutiloja on 409, joista 92 kotieläintiloja. Viljellyin luomuvilja on kaura, ja luomukotieläintiloista suurin osa tuottaa maitoa ja/tai naudanlihaa. Tiesitkö, että Pohjanmaan luomuperunan ja -porkkanan viljelyalat ovat Suomen suurimmat!

Eko i Österbotten koosteen on tuottanut EkoNu! -hanke.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjala on Suomen luomuistunein maakunta: lähes neljäsosa maakunnan peltoalasta on luomulla! Alueen vahvuuksia luomussa ovat viljat, marjat, hunajat sekä maito-ja liha.

kansi_p-karjalaLisäksi Pohjois-Karjala on varsinainen koko Suomen luomusiemenaitta: maakunnassa tuotetaan runsaasti viljan, nurmen ja rehukasvien luomusiemeniä. Esim. vuonna 2015 luomusiemeniä tuotettiin Pohjois-Karjalassa 446 hehtaarilla, ja ennakkotietojen mukaan ala lisääntyy.

Luomu Pohjois-Karjalassa -koosteen on toteuttanut ProAgria Pohjois-Karjalan Tiedolla tuloksia -tiedonvälityshanke.

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaa on Suomen luomuisin maakunta yli 33 000 luomuhehtaarillaan. Luomulla on 14 % maakunnan peltoalasta. kansi_P-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaa on vahvaa luomumaidon ja -naudanlihan tuotantoaluetta, ja lähes puolet luomualasta on siksi nurmituotannossa. Maakunnan merkittävimmät luomuviljat ovat kaura ja ruis.

Luomu Pohjois-Pohjanmaalla -koosteen on tuottanut ProAgria Oulun ja Luken Maasta markkinoille -hanke.

Pohjois-Savo

Luomutuotanto on lisääntynyt Pohjois-Savossa tasaisesti viime vuosina, mutta kasvunvaraa on yhä paljon. Vuonna 2015 Pohjois-Savon luomuala oli lähes 15 000 ha, eli noin 9 % maakunnan pelloista oli luomulla.

kansi_Pohjois-SavoEtenkin luomumarjojen ja -maidon tuotannossa on silti runsaasti käyttämättömiä mahdollisuuksia. Esimerkiksi luomumansikkaa tuotetaan vain 1 %:lla maakunnan mansikka-alasta.

Luomu Pohjois-Savossa -koosteen on tuottanut EkoCentrian Luomutarjonnan lisääminen ja monipuolistaminen ammattikeittiöissä -hanke.

Häme

Häme on syttynyt luomulle verkkaisesti, mutta kasvu on kuitenkin ollut viime vuosina tasaista. Vuonna 2015 Hämeessä viljeltiin luomuna reilua 8 500 hehtaaria, mikä oli liki 5 % maakunnan peltoalasta.

Luomu Hämeessä kansikuvaKaura on Hämeessä ylivoimaisesti viljellyin luomuvilja. Luomupuutarhapuolella suosituimmat kasvit olivat peruna ja mansikka.

Luomu Hämeessä 2015 -koosteen on tuottanut Kasvua Hämeessä -hanke.

Satakunta

Satakunta_kansiLuomutuotannolle on hyvät kasvumahdollisuudet Satakunnassa, ja maakunnan luomupeltoala onkin kasvanut viime vuosien aikana. Luomupeltoala vuonna 2016 oli noin 6 400 ha, mikä on u 6 % koko maakunnan peltoalasta.

Luomu Satakunnassa -koosteen on tuottanut Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan -hanke. (Kooste on päivitetty v. 2016 tiedoilla maaliskuussa 2017.)

 

Tämä aineisto on toteutettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella. maaseutu2020_oranssi
lippu_ja_tunnuslause(1)