Luomu Suomessa 2016 -kooste

Luomun tuotannon ja kulutuksen kehityksestä Suomessa kertovat keskeiset tilastot on kerätty Luomu Suomessa 2016 -koosteeseen. Luomutilastot on koottu pääasiassa julkisista lähteistä. Kooste on saatavilla myös englanninkielisenä.

Vuonna 2016 Suomen luomuviljelty ala lisääntyi 7 % edellisvuoteen verrattuna, ja oli yhteensä lähes 241 000 hehtaaria. Luomuruoan ja -juoman myynti päivittäistavarakaupassa kasvoi vielä enemmän, 14 %, ja nousi 273 miljoonaan euroon. Luomua käytettiin aiempaa useammin myös ruokapalveluissa ja ravintoloissa.

Luomu Suomessa 2016 -koosteen tiedot ovat peräisin viranomaisten julkaisemista luomutilastoista. Lisäksi koosteen laatimisessa on käytetty Pro Luomun ja EkoCentrian teettämien kyselyjen ja kartoitusten tuloksia. (Kooste päivitetty 28.6.2017)

Jokaisen taulukon ja graafin yhteydessä on kerrottu kyseisen tilaston lähdeorganisaatio, joten tarkempaa informaatiota kaipaava löytää alkuperäisen tilaston helposti.

Luomu Suomessa 2016 -koosteen tai englanninkielisen Organcis in Finland 2016 -koosteen saa tarvittaessa käyttöönsä power point -esityksenä pyytämällä sitä osoitteesta info(at)proluomu.fi.

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut tämän aineiston tuottamista.